Crevits en VDAB lanceren campagne om Vlamingen te doen nadenken over hun loopbaan

Hilde Crevits © Belga

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en de VDAB hebben donderdag de campagne ‘work-up call’ gelanceerd, waarmee ze de Vlamingen willen doen nadenken over hun loopbaan: waar willen ze over een jaar staan?

Op de speciaal daarvoor opgerichte website workupcall.be kunnen mensen een goed voornemen achterlaten om daar een jaar later aan herinnerd te worden. ‘Het doel is mensen motiveren om hun loopbaan nu vast te pakken en actie te ondernemen met een opleiding, loopbaanbegeleiding of heroriëntering naar een nieuwe job’, zegt Crevits.

Het afgelopen coronajaar stond de arbeidsmarkt onder druk. De voorbije 12 maanden ontving de VDAB een vijfde minder vacatures dan een jaar eerder. Het aantal werkzoekenden klokt een jaar na de start van de coronacrisis af op net geen 190.000. Na een jarenlange dalende trend, ligt dat aantal nu 4 procent hoger dan vorig jaar. Meer dan een miljoen mensen werd heel even of maandenlang tijdelijk werkloos, terwijl anderen noodgedwongen op zoek gingen naar een nieuwe job of zelf een carrièreswitch maakten.

Voor veel mensen was de coronacrisis dan ook een wake-upcall, waarbij ze zich veel vragen gingen stellen bij hun loopbaan. Precies om ervoor te zorgen dat van uitstel geen afstel komt, lanceren Crevits en de VDAB nu de campagne ‘work-up call’. Op workupcall.be kan iedereen een boodschap voor zichzelf achterlaten met voornemens, ambities of plannen voor het komende jaar. Een jaar later kan die boodschap dan worden herbeluisterd. Op die manier wil VDAB mensen aansporen om hun loopbaan in handen te nemen.

Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open Vld) juicht het initiatief toe. Uit cijfers die hij vorige week opvroeg, bleek al dat het gebruik van loopbaancheques in 2020 in vrije val was. ‘En dat op een moment dat door de coronacrisis veel mensen onzeker zijn over hun job en een goede loopbaanbegeleiding daarbij zou kunnen helpen.’ Daarom is Ongena tevreden dat Crevits en de VDAB de dalende trend nu willen keren. Maar hij vraagt wel extra aandacht voor mensen uit kansengroepen, zoals laaggeschoolden. ‘Want uit de cijfers blijkt dat zij veel minder de weg vinden naar loopbaanbegeleiding, terwijl ze er vaak meer nood aan hebben.’

Partner Content