Cordon sanitiare ‘doorbroken’ in Westerlo, Zandhoven, Lebbeke en Buggenhout

Simon Demeulemeester

Het cordon sanitaire zou doorbroken zijn in Westerlo, Zandhoven, Lebbeke en Buggenhout. Dat zeggen plaatselijke afdelingen van CD&V, Groen en het Vlaams Belang.

CD&V en Vlaams Belang delen OCMW-zitje in Steenokkerzeel

Oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang hebben in Steenokkerzeel afgesproken om een zitje in de OCMW-raad te delen. “Dat is gewoon het maximaliseren van het aantal mandaten voor mijn partij”, bevestigt CD&V-fractieleider Erwin Verhaeren. “Op vlak van beleidskeuzes of de aanpak van dossiers is er helemaal geen sprake van een ineensmelting.”

Met de aanstelling van de nieuwe gemeentebesturen is het cordon sanitaire plots weer een hot issue. In verschillende steden en gemeenten helpen Vlaams Belang-stemmen traditionele partijen immers aan een extra zetel én omgekeerd. Voormalig staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) hekelde die praktijk donderdag bijvoorbeeld in zijn gemeente Liedekerke.

Maar “waarover Schouppe in de pers fulmineert, doet zijn eigen partij in Steenokkerzeel”, kaatst Bart Verstockt (Groen) de bal terug. Zo werd Vlaams Belanger Luc van Holle met de hulp van CD&V-stemmen verkozen tot de politieraad, terwijl partijgenoot Inge Moysons na drie jaar het OCMW-zitje krijgt van CD&V-verkozene Lieve Croon.

Steenokkerzeels CD&V-fractieleider Verhaeren ziet daar echter geen graten in. Hij benadrukt dat beide partijen inhoudelijk allerminst op één lijn zitten. “CD&V is nog steeds CD&V en Vlaams Belang is nog steeds Vlaams Belang”, klinkt het. “Al heb ik er ook mijn twijfels bij of het VB nog dezelfde waarden en dezelfde invloed heeft als tien jaar geleden.”

‘N-VA helpt VB in politieraad in Zandhoven’ (CD&V-burgemeester)

Volgens Zandhovens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) is het cordon sanitaire door N-VA doorbroken in zijn gemeente. N-VA zou immers bij de geheime stemming voor de leden van de politieraad massaal voor een verkozene van Vlaams Belang hebben gekozen. Van Hove meent zelfs dat er richtlijnen vanop het bovenlokale niveau in het spel zijn. De lokale afdeling van N-VA ontkent dat er afspraken gemaakt zijn, maar vindt het wel goed dat ook de VB-kiezers nu een vertegenwoordiger hebben in de politieraad.

Voor Van Hove, die in Zandhoven met CD&V de absolute meerderheid behield, kan het niet anders dan dat Vlaams Belang steun heeft gekregen van N-VA. “De verkozene heeft twaalf stemmen gekregen, terwijl Vlaams Belang er maar vier kon geven. N-VA had er nog acht over. Dat lijkt me duidelijk genoeg”, aldus Van Hove.

“Achteraf spraken ze bij N-VA van ’tactiek’ en ‘richtlijnen van bovenaf’. En als ik hoor wat er in andere gemeenten aan de hand is, lijkt dit inderdaad geen alleenstaand geval te zijn. Ik vrees dat het ware gelaat van N-VA hier naar boven komt.”

Zandhovens N-VA-lijsttrekker Geert Van Laer ontkent dat er vooraf afspraken gemaakt zijn. “Dit is erg flauw. De stemming is geheim, dus misschien hebben sommigen van N-VA wel voor de Vlaams Belanger gestemd”, zegt hij. “Maar dat kan evengoed door CD&V’ers gebeurd zijn, want er heerst misnoegdheid over de verdeling van de schepenambten.”

Groen beschuldigt Open VLD-SP.A van doorbreken cordon in Westerlo

In Westerlo is Groen van mening dat het kartel Open Vld-sp.a-Positief Westerlo een deal heeft gesloten met Vlaams Belang om Dora Weckhuysen (Open Vld), de echtgenote van Open Vld-fractieleider Frans De Cock, in de OCMW-raad te krijgen. De Cock ontkent formeel dat er afspraken gemaakt zijn en garandeert dat er niemand van Vlaams Belang binnen enkele jaren de plaats van Weckhuysen zou innemen.

Groen deed naar eigen zeggen enkele weken geleden een voorstel aan Open Vld-sp.a-Positief Westerlo, dat net als Groen in de oppositie was terechtgekomen na de verkiezingen, om de enige mogelijke zetel voor de oppositie in de OCMW-raad te delen. “Maar Frans De Cock weigerde dit, hij had andere opties”, klinkt het in een mededeling. “Het is intriest te moeten vast stellen dat we niet op Denderleeuw hoeven te wachten om een eventuele scheur in het cordon te krijgen. Het is
in ons eigenste Westerlo gebeurd.”

De Cock noemt de beschuldigingen van Groen loze beweringen. “De stemming was geheim, er valt dus niets te bewijzen. Onze voorgedragen kandidaat is inderdaad verkozen, maar van waar de extra stemmen komen weet ik niet”, zegt hij. “Er waren bijvoorbeeld ook nog reststemmen van de meerderheidspartijen CD&V en N-VA. In ieder geval is er geen deal gemaakt. Onze kandidaat zal de volledige zes jaar uitzitten en zeker geen plaats ruimen voor iemand van Vlaams Belang.”

‘Cordon doorbroken in Lebbeke en Buggenhout’ (VB)

Zowel in Buggenhout als Lebbeke is een mandataris van Vlaams Belang verkozen in de politieraad, respectievelijk met steun van CD&V en N-VA. Dat bevestigt Steven Creyelman, persverantwoordelijke Vlaams Belang regio Dendermonde-Sint-Niklaas.

In Buggenhout hebben CD&V en Vlaams Belang een gemeenschappelijke voordrachtsakte voor de OCMW-raad ingediend, waarbij de vierde kandidaat van de lijst de laatste drie jaar van de legislatuur opgevolgd zou worden door een Vlaams Belang-mandataris. De twee partijen haalden echter onvoldoende stemmen daarvoor, maar konden er via de stemprocedure wel voor zorgen dat Rosette Buys (Open Vld) niet verkozen raakte in de OCMW-raad en dus niet onmiddellijk voorzitter kan worden.

“De meerderheid (NCD, CD&V en Open Vld, red.) rekende erop om de oppositie tegen elkaar uit te spelen met hulp van het cordon, maar dat is hen niet geluk”, klinkt het. Vlaams Belanger Steven Creyelman raakte wel verkozen voor de politieraad.

Burgemeester Tom Van Herreweghe (NCD) vindt het doorbreken van het cordon op die manier “zinloos” en ziet het als “een spelletje om de meerderheid stokken in de wielen te steken”. “Met acht gemeenteraadsleden heeft CD&V de garantie op drie mensen in de politieraad, terwijl ze er nu maar twee hebben”, klinkt het. “Vlaams Belang heeft maar één verkozene in de gemeenteraad en krijgt nu meer munitie dan nodig was. We hadden ze zelf kunnen gebruiken.”

In buurgemeente Lebbeke is Vlaams Belanger Gunther Buggenhout verkozen als politieraadslid, met steun van N-VA. In ruil daarvoor steunde Vlaams Belang de kandidaturen van N-VA voor de OCMW-raad. N-VA lijsttrekker en kamerlid Karel Uyttersprot zegt dat er “bij zijn weten” geen afspraak was. “Het gaat om geheime stemmingen en ik weet voor wie ik gekozen heb”, aldys Uyttersprot. “Ik heb in eer en geweten gestemd voor N-VA.”

Burgemeester François Saeys (Open Vld), die een coalitie met CD&V vormt, reageert kort: “Vlaams Belang wordt gecatalogeerd bij de niet-democratische partijen, maar blijkbaar nemen bepaalde partijen daar geen aanstoot meer aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content