De Congolese gemeenschap vraagt de federale regering om haar conclusies te trekken uit de omstreden uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

'Regering moet zelf conclusies trekken'

Twee weken geleden kwam een Facebookpost van Theo Francken uit 2011 naar boven waarin hij zich vragen stelde bij de economische meerwaarde van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten. De Congolese gemeenschap wou wachten tot de storm rond de uitspraken wat gaan liggen was om op de voorgrond te treden. "We vragen niet met zo veel woorden om het ontslag van de staatssecretaris", zegt woordvoerder Pat Patoma. "Het is aan de regering om die beslissing te nemen. Zij moet zelf concluderen dat de uitspraken niet compatibel zijn met de functie van Theo Francken."

'Regering lijkt uitspraken te steunen'

De gemeenschap verspreidt wel een verklaring, waarin ze haar verbijstering uitdrukt. "We zijn diep beledigd door de ontoelaatbare uitspraken van een overheid, een vertegenwoordiger van de staat. Uitspraken die de federale regering bovendien, blijkens haar zwakke reactie, lijkt te steunen."

Volgens de Congolezen is Theo Francken wellicht te jong om de geschiedenis van de voormalige kolonie te kennen. "Al in de Eerste Wereldoorlog hebben Congolese soldaten hun bloed vergoten voor dit land. Daarna heeft de kolonie ervoor gezorgd dat België zonder schulden uit de Tweede Wereldoorlog is geraakt. Ook vandaag nog zorgen de Congolezen voor een belangrijke meerwaarde in alle sectoren van de Belgische samenleving." De Congolese gemeenschap roept op om deel te nemen aan de nationale actiedag tegen de federale regering op 15 december. (Belga/WB)

De Congolese gemeenschap vraagt de federale regering om haar conclusies te trekken uit de omstreden uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Twee weken geleden kwam een Facebookpost van Theo Francken uit 2011 naar boven waarin hij zich vragen stelde bij de economische meerwaarde van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten. De Congolese gemeenschap wou wachten tot de storm rond de uitspraken wat gaan liggen was om op de voorgrond te treden. "We vragen niet met zo veel woorden om het ontslag van de staatssecretaris", zegt woordvoerder Pat Patoma. "Het is aan de regering om die beslissing te nemen. Zij moet zelf concluderen dat de uitspraken niet compatibel zijn met de functie van Theo Francken." De gemeenschap verspreidt wel een verklaring, waarin ze haar verbijstering uitdrukt. "We zijn diep beledigd door de ontoelaatbare uitspraken van een overheid, een vertegenwoordiger van de staat. Uitspraken die de federale regering bovendien, blijkens haar zwakke reactie, lijkt te steunen." Volgens de Congolezen is Theo Francken wellicht te jong om de geschiedenis van de voormalige kolonie te kennen. "Al in de Eerste Wereldoorlog hebben Congolese soldaten hun bloed vergoten voor dit land. Daarna heeft de kolonie ervoor gezorgd dat België zonder schulden uit de Tweede Wereldoorlog is geraakt. Ook vandaag nog zorgen de Congolezen voor een belangrijke meerwaarde in alle sectoren van de Belgische samenleving." De Congolese gemeenschap roept op om deel te nemen aan de nationale actiedag tegen de federale regering op 15 december. (Belga/WB)