Conflict tussen Waalse krant L’Avenir en aandeelhouder Nethys escaleert

Stéphane Moreau, CEO van Nethys. © BelgaImage
Han Renard

Journalisten van de Waalse krantengroep Editions de L’Avenir vechten een bitter robbertje uit met aandeelhouder Nethys.

‘Hoe Stéphane Moreau en Pol Heyse, de bazen van Nethys, L’Avenir tot zinken hebben gebracht.’ Onder deze opzienbarende titel publiceerde de redactie van L’Avenir half februari in de eigen krant een gedetailleerde chronologie ‘van een redactie die al drie jaar onder druk staat’.

Het artikel schetst de jarenlange krachtmeting tussen de krant en aandeelhouder Nethys, de operationele poot van de door schandalen geplaagde Luikse financiële holding Publifin. De omstreden gewezen PS-bons Stéphane Moreau voert daar nog altijd de plak, ook al was hij de spil in het Publifin-schandaal.

Nethys kocht de Waalse krantengroep, uitgever van onder meer L’Avenir, in 2014. Aanvankelijk was er volgens de journalisten alleen sprake van een stuitend gebrek aan visie. Maar al snel kwam daar, zo schrijft de redactie van L’Avenir, een ‘verrottingsstrategie’ bij. Gevolg is dat de krant vandaag in slechte papieren zit en voor een grote ontslagronde staat.

Op de berichtgeving over het Publifin-schandaal volgde een reeks intimidatiepogingen en het wegpromoveren van de hoofdredactie.

Hoofdreden van het escalerende conflict tussen L’Avenir en Nethys: de berichtgeving over het Publifin-schandaal. Op 22 december 2016 publiceerde L’Avenir een lijst met politieke mandatarissen en hun exuberante vergoedingen voor nepvergaderingen in Publifin-adviesraden.

Wat volgde, aldus de journalisten van L’Avenir, was een reeks intimidatiepogingen, het wegpromoveren van de zittende hoofdredactie en het benoemen van een nieuwe redactiedirecteur, die als een stroman van Moreau wordt gezien.

In een vlammende reactie op het artikel van half februari schreven de directie van Editions L’Avenir en Nethys dat het stuk bol stond van de leugens en dat het een kruistocht betrof van een handvol journalisten tegen de aandeelhouder.

Vorige week bereikte het sociale conflict bij L’Avenir een nieuw hoogtepunt, na het ontslag van drie kritische journalisten die op een ‘zwarte lijst’ van de directie zouden hebben gestaan. Na twee dagen staken werd het ontslag weer ingetrokken, maar de crisissfeer bleef.

‘En intussen lagen Stéphane Moreau en Nethys de voorbije weken aan de oorsprong van maar liefst twee waarschuwingen van de Raad van Europa in verband met de persvrijheid’, zegt de Luikse onderzoeksjournalist David Leloup, zelf het voorwerp van een daarvan. Nethys dient namelijk aan de lopende band klachten in tegen Leloup vanwege diens verslaggeving over het Publifin-schandaal, onder meer in ons zusterblad Le Vif. ‘Intimidatie’, oordeelde de Raad van Europa. De tweede waarschuwing kwam er nadat de directie van L’Avenir vorige week tijdelijk de toeging van de journalisten tot hun mail en de website had geblokkeerd.

Hoe het verder moet met L’Avenir is onduidelijk. De onderhandelingen over de toekomst van de krant zijn opnieuw begonnen, maar wel onder een slecht gesternte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content