"De PS weigert het op de helling plaatsen van de loonindexering. Ze verzet zich tegen de obsessieve wil van Europees rechts om ons sociaal model te verzwakken. Integendeel, het is door de werknemers en de welvaart te ondersteunen dat we duurzaam uit de crisis zullen raken". Zo reageren de Franstalige socialisten dinsdag op de aanbevelingen van de Europese Commissie voor het Belgische begrotingsbeleid en de hervormingsplannen.

"We hebben de verwoestingen gezien van de blinde bezuinigingen die in verschillende Europese landen door de rechterzijde werden opgelegd. We moeten jammer genoeg vaststellen dat de Europese leiders daar geen lessen uit hebben getrokken", aldus de PS, die eraan toevoegt dat de Europese Commissie "sterk door rechts wordt gedomineerd".

De partij noemt het evident dat er zich hervormingen opdringen en dat België zijn openbare financiën moet opkuisen. Maar daarbij moet men oog hebben voor sociale rechtvaardigheid en efficiëntie. "In naam van wie of wat zouden we de burger zwaar moeten laten lijden?", vraagt de PS zich af. "De Belgische en Europese socialisten zullen een sociaal rechtvaardig en economisch verantwoord project blijven steunen dat een echte economische relance toelaat die iedereen ten goede komt", besluit de PS.

Ook Ecolo hekelt de aanbevelingen van de Europese Commissie. "Door de specificaties van het Belgisch model naast zich neer te leggen, bijvoorbeeld inzake de lonen en hun automatische indexering, tonen de aanbevelingen een logica van blinde bezuinigingen die de groenen al maanden in alle parlementen aanklagen en dat ook zullen blijven doen", stellen Kamerlid Georges Gilkinet en Europees parlementslid

Philippe Lamberts.

Het CDH meent dat de aanbevelingen een aantal aanvaardbare punten bevatten, maar dat ze op andere vlakken dan weer niet kunnen worden gevolgd. De Franstalige humanisten verwijzen daarbij naar de herziening van de wettelijke pensioenleeftijd en de omschrijving van de loonindexering. (Belga)

"De PS weigert het op de helling plaatsen van de loonindexering. Ze verzet zich tegen de obsessieve wil van Europees rechts om ons sociaal model te verzwakken. Integendeel, het is door de werknemers en de welvaart te ondersteunen dat we duurzaam uit de crisis zullen raken". Zo reageren de Franstalige socialisten dinsdag op de aanbevelingen van de Europese Commissie voor het Belgische begrotingsbeleid en de hervormingsplannen. "We hebben de verwoestingen gezien van de blinde bezuinigingen die in verschillende Europese landen door de rechterzijde werden opgelegd. We moeten jammer genoeg vaststellen dat de Europese leiders daar geen lessen uit hebben getrokken", aldus de PS, die eraan toevoegt dat de Europese Commissie "sterk door rechts wordt gedomineerd". De partij noemt het evident dat er zich hervormingen opdringen en dat België zijn openbare financiën moet opkuisen. Maar daarbij moet men oog hebben voor sociale rechtvaardigheid en efficiëntie. "In naam van wie of wat zouden we de burger zwaar moeten laten lijden?", vraagt de PS zich af. "De Belgische en Europese socialisten zullen een sociaal rechtvaardig en economisch verantwoord project blijven steunen dat een echte economische relance toelaat die iedereen ten goede komt", besluit de PS. Ook Ecolo hekelt de aanbevelingen van de Europese Commissie. "Door de specificaties van het Belgisch model naast zich neer te leggen, bijvoorbeeld inzake de lonen en hun automatische indexering, tonen de aanbevelingen een logica van blinde bezuinigingen die de groenen al maanden in alle parlementen aanklagen en dat ook zullen blijven doen", stellen Kamerlid Georges Gilkinet en Europees parlementslid Philippe Lamberts. Het CDH meent dat de aanbevelingen een aantal aanvaardbare punten bevatten, maar dat ze op andere vlakken dan weer niet kunnen worden gevolgd. De Franstalige humanisten verwijzen daarbij naar de herziening van de wettelijke pensioenleeftijd en de omschrijving van de loonindexering. (Belga)