De draagmoederbeurs in Brussel dit weekend berichtte, is "verwerpelijk". Dat zegt SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée in een reactie aan Belga. Jiroflée is "blij dat Belgische organisaties zich distantieerden".

"Voor ons is commercieel draagmoederschap gelijk aan mensenhandel, kinderhandel. We zijn overtuigd dat het niet-commercieel draagmoederschap wettelijk zo snel mogelijk moet geregeld worden om het commerciële uit te sluiten", aldus Jiroflée. "In die zin liggen dan ook wetsvoorstellen neer in de Kamer.

Wensouders zijn wettelijke ouders

Ons voorstel houdt in dat er een notariële akte wordt opgesteld voor de geboorte, waarbij de wensouders van bij de geboorte van het kind de wettelijke ouders zijn. Uiteraard met vermelding van de draagmoeder omwille van medische redenen. We voorzien hierbij geen bedenktijd voor de draagmoeder omwille van de rechtszekerheid."

Deze overeenkomsten moeten volgens Jiroflée ook steeds geregeld worden binnen het medisch en psychologisch kader van een fertiliteitscentrum. "En onder begeleiding van dat centrum." De notariële akte moet daarbij gedetailleerd de rechten en plichten van beide partijen in de overeenkomst beschrijven. (Belga/WB)

De draagmoederbeurs in Brussel dit weekend berichtte, is "verwerpelijk". Dat zegt SP.A-Kamerlid Karin Jiroflée in een reactie aan Belga. Jiroflée is "blij dat Belgische organisaties zich distantieerden". "Voor ons is commercieel draagmoederschap gelijk aan mensenhandel, kinderhandel. We zijn overtuigd dat het niet-commercieel draagmoederschap wettelijk zo snel mogelijk moet geregeld worden om het commerciële uit te sluiten", aldus Jiroflée. "In die zin liggen dan ook wetsvoorstellen neer in de Kamer. Ons voorstel houdt in dat er een notariële akte wordt opgesteld voor de geboorte, waarbij de wensouders van bij de geboorte van het kind de wettelijke ouders zijn. Uiteraard met vermelding van de draagmoeder omwille van medische redenen. We voorzien hierbij geen bedenktijd voor de draagmoeder omwille van de rechtszekerheid." Deze overeenkomsten moeten volgens Jiroflée ook steeds geregeld worden binnen het medisch en psychologisch kader van een fertiliteitscentrum. "En onder begeleiding van dat centrum." De notariële akte moet daarbij gedetailleerd de rechten en plichten van beide partijen in de overeenkomst beschrijven. (Belga/WB)