Coca-Cola kondigt aan 75 miljoen euro te investeren in een vernieuwing van zijn bottelarij in Zwijnaarde bij Gent. Omdat de productie daardoor efficiënter wordt, ziet het bedrijf tegen 2018 zowat 120 van de 438 jobs in Gent verdwijnen.

Volgens Coca-Cola Enterprises, dat de producten van de Amerikaanse frisdrankgigant in België produceert en verkoopt, betekent de investering dat de activiteit in Gent "voor lang tijd verankerd blijft". Tegen 2018 wil het bedrijf van Gent "een state-of-the-art-productievestiging" maken. Maar dat zal dus jobs kosten, en daarom werd de procedure-Renault met de bijhorende consultatie- en informatieronde opgestart.

Belastingskorting van 38 miljoen euro

Oost-Vlaams PVDA-voorzitter Tom De Meester reageert verontwaardigd. "Gezien de technische werkloosheid werd er slecht nieuws verwacht, maar dit tart alle verbeelding. Eén op vier werknemers in Gent, dat is een zware klap", aldus De Meester. De PVDA-studiedienst brengt bovendien aan het licht dat Coca Cola Enterprises in 2014 via onder andere de notionele interestaftrek een belastingskorting van 38 miljoen euro cadeau kreeg. "Dat is meer dan genoeg om die 122 werknemers aan de slag te houden", aldus Tom De Meester.

In het jaar 2014 maakte het bedrijf Coca Cola Enterprises Belgium een netto bedrijfswinst van 111,8 miljoen euro. Daarop betaalde ze een belasting van 8,8 miljoen euro, een tarief van amper 7,9% tegenover de reguliere bedrijfsbelasting van 33,99%. Het bedrijf kreeg dus een fiscale korting van 29,2 miljoen euro.

Daarnaast is op hetzelfde adres in Anderlecht ook het bedrijf Coca Cola Entrerprises Services actief. Dat bedrijf maakte een netto bedrijfswinst van 27,7 miljoen euro. Op die winst betaalde het bedrijf geen belastingen. "Via het gulle fiscale gunstregime van de notionele interestaftrek kreeg Coca Cola dus nogmaals 9,2 miljoen euro cadeau", aldus PVDA.

'Voor de aandeelhouders schijnt de zon

"Hoe lang moeten wij blijven aanvaarden dat multinationals, die wereldwijd grote winsten maken, in België amper belastingen betalen maar wel honderden werknemers op straat zetten?", vraagt De Meester zich af.

Volgens de PVDA moeten de afdankingen en nieuwe investeringen bij Coca Cola alleen maar dienen om het rendement voor de aandeelhouders op peil te houden. "Werknemers worden afgedankt, maar voor de aandeelhouders schijnt de zon. Coca Cola heeft de dividenden voor de aandeelhouders de laatste jaren stelselmatig verhoogd. Voor Coca Cola komen de aandeelhouders op eerste plaats, niet de mensen. Wij willen een wet die winstmakende bedrijven als Cola Cola verbiedt mensen te ontslaan", besluit De Meester.

Coca-Cola is een belangrijke werkgever in ons land, met meer dan 2.400 werknemers verspreid over verschillende vestigingen. In Gent werken momenteel 438 mensen (279 in productie en 159 in distributie). De fabriek telt zeven productielijnen voor 12 merken en produceert en verdeelt jaarlijks zowat 261 miljoen liter drank. (TE)

Coca-Cola kondigt aan 75 miljoen euro te investeren in een vernieuwing van zijn bottelarij in Zwijnaarde bij Gent. Omdat de productie daardoor efficiënter wordt, ziet het bedrijf tegen 2018 zowat 120 van de 438 jobs in Gent verdwijnen. Volgens Coca-Cola Enterprises, dat de producten van de Amerikaanse frisdrankgigant in België produceert en verkoopt, betekent de investering dat de activiteit in Gent "voor lang tijd verankerd blijft". Tegen 2018 wil het bedrijf van Gent "een state-of-the-art-productievestiging" maken. Maar dat zal dus jobs kosten, en daarom werd de procedure-Renault met de bijhorende consultatie- en informatieronde opgestart. Oost-Vlaams PVDA-voorzitter Tom De Meester reageert verontwaardigd. "Gezien de technische werkloosheid werd er slecht nieuws verwacht, maar dit tart alle verbeelding. Eén op vier werknemers in Gent, dat is een zware klap", aldus De Meester. De PVDA-studiedienst brengt bovendien aan het licht dat Coca Cola Enterprises in 2014 via onder andere de notionele interestaftrek een belastingskorting van 38 miljoen euro cadeau kreeg. "Dat is meer dan genoeg om die 122 werknemers aan de slag te houden", aldus Tom De Meester.In het jaar 2014 maakte het bedrijf Coca Cola Enterprises Belgium een netto bedrijfswinst van 111,8 miljoen euro. Daarop betaalde ze een belasting van 8,8 miljoen euro, een tarief van amper 7,9% tegenover de reguliere bedrijfsbelasting van 33,99%. Het bedrijf kreeg dus een fiscale korting van 29,2 miljoen euro.Daarnaast is op hetzelfde adres in Anderlecht ook het bedrijf Coca Cola Entrerprises Services actief. Dat bedrijf maakte een netto bedrijfswinst van 27,7 miljoen euro. Op die winst betaalde het bedrijf geen belastingen. "Via het gulle fiscale gunstregime van de notionele interestaftrek kreeg Coca Cola dus nogmaals 9,2 miljoen euro cadeau", aldus PVDA."Hoe lang moeten wij blijven aanvaarden dat multinationals, die wereldwijd grote winsten maken, in België amper belastingen betalen maar wel honderden werknemers op straat zetten?", vraagt De Meester zich af.Volgens de PVDA moeten de afdankingen en nieuwe investeringen bij Coca Cola alleen maar dienen om het rendement voor de aandeelhouders op peil te houden. "Werknemers worden afgedankt, maar voor de aandeelhouders schijnt de zon. Coca Cola heeft de dividenden voor de aandeelhouders de laatste jaren stelselmatig verhoogd. Voor Coca Cola komen de aandeelhouders op eerste plaats, niet de mensen. Wij willen een wet die winstmakende bedrijven als Cola Cola verbiedt mensen te ontslaan", besluit De Meester.Coca-Cola is een belangrijke werkgever in ons land, met meer dan 2.400 werknemers verspreid over verschillende vestigingen. In Gent werken momenteel 438 mensen (279 in productie en 159 in distributie). De fabriek telt zeven productielijnen voor 12 merken en produceert en verdeelt jaarlijks zowat 261 miljoen liter drank. (TE)