Het assisenhof van Tongeren heeft Els Clottemans donderdag veroordeeld tot dertig jaar cel wegens de parachutemoord. Het hof hield rekening met haar gehavende persoonlijkheid. De openbaar aanklager had levenslang gevorderd.

Clottemans was woensdag schuldig bevonden aan de moord op haar liefdesrivale Els Van Doren door haar parachute te saboteren. Volgens de jury waren er voldoende indirecte bewijzen voorhanden om Clottemans schuldig te verklaren.

Clottemans riskeerde een straf van drie jaar tot levenslang. Ze werd uiteindelijk veroordeeld tot dertig jaar cel.

Gehavende persoonlijkheid

Volgens de openbaar aanklager kwamen er geen verzachtende omstandigheden in aanmerking voor Clottemans gezien de feiten en haar persoonlijkheid. Ook haar blanco strafblad werd niet als verzachtende omstandigheid beschouwd.

Maar de rechters en de jury hielden tijdens de strafbepaling rekening met haar 'gehavende persoonlijkheid', die een intensieve begeleiding vereist, en het feit dat ze zelf al in therapie ging als verzachtende omstandigheid.

Clottemans luisterde gelaten naar de voorlezing van het arrest. Ze heeft vijftien dagen de tijd om in cassatieberoep te gaan.

Advocaat tevreden dat het geen levenslang is

In een reactie toonde Vic Van Aelst, de advocaat van Clottemans, zich tevreden over het feit dat zijn cliënte niet werd veroordeeld tot levenslang en dat het hof en de jury hebben rekening gehouden met haar gehavende persoonlijkheid.

Van Aelst noemde levenslang een bizarre straf. Hij wil straffen die worden uitgedrukt in jaren omdat het psychologisch belangrijk is dat er een cijfer op een straf wordt gekleefd.

Volgens haar raadsman blijft Clottemans bij haar onschuld. Hij erkende dat ze een probleem heeft waaraan moet gewerkt worden en zal haar ertoe aanzetten de behandeling voor haar
psychische problemen voort te zetten.

Volgens Van Aelst komt Clottemans na het uitzitten van een derde van haar straf in aanmerking voor de gunst van de voorwaardelijke invrijheidstelling bij de strafuitvoeringsrechtbank. Dat kan volgens hem al na 9,5 jaar.

'Schuld het belangrijkst'

Jef Vermassen, de advocaat van de burgerlijke partijen, verklaarde in een reactie op de strafmaat dat niet de straf, maar de schuld het belangrijkst was voor de families De Wilde en Van Doren.

Volgens Vermassen zijn het geen rancuneuze mensen en zijn ze niet uit op wraak, maar was een vrijspraak een ramp geweest. Hij vindt het belangrijk dat de tienerkinderen van Van Doren het idee hebben dat gerechtigheid bestaat.

'Deze uitspraak is zalf op een gekneusde ziel. De verwerking kan beginnen', aldus Vermassen. Hij vindt het ook belangrijk dat werd aangehaald dat het niet om zelfmoord van Els Van Doren ging en dat noch haar man Jan De Wilde noch haar dochter Karol de dader konden zijn.

Het assisenhof van Tongeren heeft Els Clottemans donderdag veroordeeld tot dertig jaar cel wegens de parachutemoord. Het hof hield rekening met haar gehavende persoonlijkheid. De openbaar aanklager had levenslang gevorderd.Clottemans was woensdag schuldig bevonden aan de moord op haar liefdesrivale Els Van Doren door haar parachute te saboteren. Volgens de jury waren er voldoende indirecte bewijzen voorhanden om Clottemans schuldig te verklaren. Clottemans riskeerde een straf van drie jaar tot levenslang. Ze werd uiteindelijk veroordeeld tot dertig jaar cel. Gehavende persoonlijkheidVolgens de openbaar aanklager kwamen er geen verzachtende omstandigheden in aanmerking voor Clottemans gezien de feiten en haar persoonlijkheid. Ook haar blanco strafblad werd niet als verzachtende omstandigheid beschouwd.Maar de rechters en de jury hielden tijdens de strafbepaling rekening met haar 'gehavende persoonlijkheid', die een intensieve begeleiding vereist, en het feit dat ze zelf al in therapie ging als verzachtende omstandigheid. Clottemans luisterde gelaten naar de voorlezing van het arrest. Ze heeft vijftien dagen de tijd om in cassatieberoep te gaan.Advocaat tevreden dat het geen levenslang isIn een reactie toonde Vic Van Aelst, de advocaat van Clottemans, zich tevreden over het feit dat zijn cliënte niet werd veroordeeld tot levenslang en dat het hof en de jury hebben rekening gehouden met haar gehavende persoonlijkheid.Van Aelst noemde levenslang een bizarre straf. Hij wil straffen die worden uitgedrukt in jaren omdat het psychologisch belangrijk is dat er een cijfer op een straf wordt gekleefd.Volgens haar raadsman blijft Clottemans bij haar onschuld. Hij erkende dat ze een probleem heeft waaraan moet gewerkt worden en zal haar ertoe aanzetten de behandeling voor haar psychische problemen voort te zetten. Volgens Van Aelst komt Clottemans na het uitzitten van een derde van haar straf in aanmerking voor de gunst van de voorwaardelijke invrijheidstelling bij de strafuitvoeringsrechtbank. Dat kan volgens hem al na 9,5 jaar.'Schuld het belangrijkst'Jef Vermassen, de advocaat van de burgerlijke partijen, verklaarde in een reactie op de strafmaat dat niet de straf, maar de schuld het belangrijkst was voor de families De Wilde en Van Doren. Volgens Vermassen zijn het geen rancuneuze mensen en zijn ze niet uit op wraak, maar was een vrijspraak een ramp geweest. Hij vindt het belangrijk dat de tienerkinderen van Van Doren het idee hebben dat gerechtigheid bestaat. 'Deze uitspraak is zalf op een gekneusde ziel. De verwerking kan beginnen', aldus Vermassen. Hij vindt het ook belangrijk dat werd aangehaald dat het niet om zelfmoord van Els Van Doren ging en dat noch haar man Jan De Wilde noch haar dochter Karol de dader konden zijn.