De twee zijn nog steeds op de vlucht. De politie van het Groothertogdom Luxemburg raadt via het sociale netwerk Twitter aan, geen lifters op te pikken.

Bij de ontsnapping raakten twee cipiers zwaargewond. Een is zwaargewond aan het gezicht, de andere aan de keel. Een van de twee werd opgenomen op intensieve zorgen. Beiden konden vrijdagavond na verzorgingal huiswaarts keren, zei Laurent Sempot, woordvoerder van de gevangenisadministratie.

Spontane staking
De bewakers van de gevangenissen van Aarlen, Itter en Nijvel hebben naar aanleiding van de ontsnapping spontaan het werk neergelegd.

De cipiers "zijn het beu dat ze genegeerd worden door de minister", die de gevangenisbewakers "nooit ontmoet heeft", zegt Serge Deprez van de christelijke vakbond. "Na Andenne is het nu Aarlen ... Welke gevangenis wordt de volgende. Aan Nederlandstalige kant wordt ook overwogen in staking te gaan."

De staking breidt zich ondertussen ook uit naar andere gevangenissen in Wallonië. Volgens sommige media zijn er behalve in Aarlen, Nijvel en Itter ook stakingsacties in de gevangenissen van Saint-Hubert, Bergen, Doornik, Verviers, Vorst en Sint-Gilles.

"Alle penitentiaire instellingen die hun steun aan Aarlen willen
betuigen, kunnen dat doen. Dit alles sluimert al sinds maanden", aldus De Prez.

Geen staking in Vlaanderen

De socialistische vakbond ACOD roept niet op tot een staking in de gevangenissen in Vlaanderen, zegt Guido Rasschaert van het ACOD. Hij sluit wel niet uit dat er toch spontane acties in gevangenissen zullen ontstaan. "De emoties bij de mensen lopen hoog op. Als er spontane acties zijn, zullen we die geval per geval bekijken en die dan eventueel steunen."

De vakbonden komen maandag bijeen om te zien hoe het verder moet.

Voortvluchtige ontsnapte eerder al

De twee voortvluchtigen zijn David Manella en Jason Bechet.
Op 13 juni vorig jaar ontsnapte Manella ook al uit de gevangenis van Nijvel, samen met Maximilien Collard. Ze konden een cipier gijzelen. Daarbij gebruikten ze messen, gemaakt uit scheermesjes. Manella werd voor die feiten op 26 maart veroordeeld tot 8 jaar effectieve celstraf.

De man afkomstig uit Charleroi werd bovendien in februari al veroordeeld tot 15 jaar cel voor een lange lijst van agressiefeiten, zoals overvallen en carjackings, in de zomer van 2010. Hij handelde daarbij niet alleen.

Zo was er onder meer een overval op een speelhal in Jumet, een overval op een krantenwinkel en nachtwinkel in Ransart, verschillende voertuigdiefstallen, een overval op een doe-het-zelfzaak, een overval op een Match-winkel, een overval op een postkantoor en een overval op een pizzeria in Jurbise. (Belga/TE)

De twee zijn nog steeds op de vlucht. De politie van het Groothertogdom Luxemburg raadt via het sociale netwerk Twitter aan, geen lifters op te pikken.Bij de ontsnapping raakten twee cipiers zwaargewond. Een is zwaargewond aan het gezicht, de andere aan de keel. Een van de twee werd opgenomen op intensieve zorgen. Beiden konden vrijdagavond na verzorgingal huiswaarts keren, zei Laurent Sempot, woordvoerder van de gevangenisadministratie.Spontane staking De bewakers van de gevangenissen van Aarlen, Itter en Nijvel hebben naar aanleiding van de ontsnapping spontaan het werk neergelegd. De cipiers "zijn het beu dat ze genegeerd worden door de minister", die de gevangenisbewakers "nooit ontmoet heeft", zegt Serge Deprez van de christelijke vakbond. "Na Andenne is het nu Aarlen ... Welke gevangenis wordt de volgende. Aan Nederlandstalige kant wordt ook overwogen in staking te gaan." De staking breidt zich ondertussen ook uit naar andere gevangenissen in Wallonië. Volgens sommige media zijn er behalve in Aarlen, Nijvel en Itter ook stakingsacties in de gevangenissen van Saint-Hubert, Bergen, Doornik, Verviers, Vorst en Sint-Gilles. "Alle penitentiaire instellingen die hun steun aan Aarlen willen betuigen, kunnen dat doen. Dit alles sluimert al sinds maanden", aldus De Prez. Geen staking in Vlaanderen De socialistische vakbond ACOD roept niet op tot een staking in de gevangenissen in Vlaanderen, zegt Guido Rasschaert van het ACOD. Hij sluit wel niet uit dat er toch spontane acties in gevangenissen zullen ontstaan. "De emoties bij de mensen lopen hoog op. Als er spontane acties zijn, zullen we die geval per geval bekijken en die dan eventueel steunen." De vakbonden komen maandag bijeen om te zien hoe het verder moet. Voortvluchtige ontsnapte eerder al De twee voortvluchtigen zijn David Manella en Jason Bechet. Op 13 juni vorig jaar ontsnapte Manella ook al uit de gevangenis van Nijvel, samen met Maximilien Collard. Ze konden een cipier gijzelen. Daarbij gebruikten ze messen, gemaakt uit scheermesjes. Manella werd voor die feiten op 26 maart veroordeeld tot 8 jaar effectieve celstraf. De man afkomstig uit Charleroi werd bovendien in februari al veroordeeld tot 15 jaar cel voor een lange lijst van agressiefeiten, zoals overvallen en carjackings, in de zomer van 2010. Hij handelde daarbij niet alleen. Zo was er onder meer een overval op een speelhal in Jumet, een overval op een krantenwinkel en nachtwinkel in Ransart, verschillende voertuigdiefstallen, een overval op een doe-het-zelfzaak, een overval op een Match-winkel, een overval op een postkantoor en een overval op een pizzeria in Jurbise. (Belga/TE)