Chris Janssens (Vlaams Belang): ‘Zou zeer ironisch zijn als N-VA de PS gebruikt om ons te dumpen’

Chris Janssens (Vlaams Belang) © Daina Le Lardic

Na een dag vol speculaties over de Vlaamse en federale regeringsvorming laat Vlaams Belang van zich horen. Volgens Vlaams onderhandelaar Chris Janssens is zijn partij nog steeds in de running. ‘In welke versnelling men rijdt, doet er niet toe: zolang men maar rechts afslaat.’

Het was zakenkrant De Tijd die maandagavond de geruchtenmolen in gang zette. ‘N-VA wil niet meer wachten met Vlaamse regeringsvorming’, kopte het blad. Volgens geciteerde N-VA-toppers zou de impasse op federaal niveau ertoe leiden dat initiatiefnemer Bart De Wever op een galante wijze Vlaams Belang zou dumpen in de Vlaamse regeringsvorming en finaal in zee zou gaan met de huidige coalitiepartners CD&V en Open VLD. Ook in Wallonië en Brussel is de PS bezig met de coalitievorming, zo luidde de redenering.

Dinsdagochtend ging de bal dan helemaal aan het rollen. Kamerlid Theo Francken greep naar zijn account op Twitter en trok van leer tegen de PS. Boodschap: N-VA wil praten, PS niet.

Bronnen spraken over een piste waarbij gezamenlijke teksten van N-VA en Vlaams Belang zouden worden voorgelegd aan CD&V en Open VLD

Het deed hier en daar vermoeden dat er stront aan de knikker was en dat de Vlaamse regeringsvorming nu echt van start zou gaan. De officieuze deadline van 11 juli kwam plots in het vizier.

Toch kwamen die ontwikkelingen onverwacht. Er werd immers rekening gehouden met een pauze die zeker tot 1 juli zou duren, de dag waarop de federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) rapporteren bij de koning.

Bovendien ging men ervan uit dat N-VA een gracieuze (maar tijdsintensieve) manier moest vinden om zich los te weken van het Vlaams Belang.

Bronnen dicht bij de onderhandelingen spraken over een piste waarbij gezamenlijke teksten van N-VA en Vlaams Belang zouden worden voorgelegd aan CD&V en Open VLD. Die laatsten zouden dan maar voor eens en altijd duidelijk moeten maken aan de Vlaamse kiezer waarom ze de ‘Vlaams-nationale as’ en het ‘signaal van de kiezer’ links laten liggen. Meteen een alibi voor N-VA om niet met Vlaams Belang in zee te gaan – de twee partijen hebben geen meerderheid in het Vlaams Parlement.

Die piste zou, aldus de geruchtenmolen, van tafel worden geveegd. De Wever zou dus kiezen voor zijn huidige coalitiepartners, terwijl Vlaams Belang met lege handen achterblijft.

Maar Chris Janssens, een van de Vlaamse hoofdonderhandelaars voor Vlaams Belang, blijft rustig onder de nieuwsstroom. ‘In welke versnelling men rijdt, doet er voor ons niet toe’, zegt hij. ‘Zolang men maar de juiste afslag neemt: die naar rechts.’

De berichtgeving neemt hij met een grote korrel zout. ‘Het zou wel zeer ironisch zijn als N-VA de PS gebruikt om Vlaams Belang te dumpen.’

‘De drie Vlaamse regeringspartijen hebben op 26 mei negentien zetels verloren in het Vlaams Parlement’, vervolgt hij. ‘Gewoon samen verder regeren zou een negatie zijn van het verkiezingsresultaat.’

Voorlopig is Vlaams Belang dus gewoon nog in de running als kandidaat-regeringspartij. Hoelang dat nog zo blijft, ligt volledig in handen van Bart De Wever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content