De 36-jarige Chris Janssens wordt de nieuwe fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams parlement. Dat hebben de zes Vlaamse verkozenen van de partij beslist. De keuze voor Janssens moet de vernieuwing van de partij mee belichamen.

'De teleurstelling over de verkiezingsnederlaag is intussen omgezet in enthousiaste strijdbaarheid. Onze fractie in het Vlaams Parlement wacht in spanning de regeringsvorming af en is in elk geval reeds klaar om op een degelijke manier oppositie te voeren', stelt Janssens in een persmededeling. De aanstelling van Janssens wordt op 17 juni bij de installatie van het nieuwe parlement geofficialiseerd.

De Limburger is nationaal ondervoorzitter en zetelt sinds 2009 in het Vlaams parlement. Samen met Barbara Bonte en Tom Van Grieken moet hij in het Vlaams parlement de verjonging van de partij gestalte geven.

Janssens vervangt Joris Van Hauthem, die de opvolger was van Filip Dewinter. Dewinter, die binnen de partij onder vuur ligt omwille van zijn stijl, was jarenlang de fractieleider in het Vlaamse parlement. Hij stond op 25 mei echter op de Kamerlijst, en verhuist dus nu naar het federaal parlement.

Quid Dewinter?

Dewinter is echter niet van plan om een stap terug te zetten als boegbeeld van de partij. Een ander geluid valt te horen bij voorzitter Gerolf Annemans, die in oktober zal vervangen worden. Hij zei dat zijn generatie, waartoe ook Dewinter behoort, ruimte moet maken voor de nieuwe generatie.

Klopt, aldus Dewinter, maar niet al te bruusk. 'De kiezer zou dat interpreteren als een laffe vaandelvlucht,' zei hij in Gazet van Antwerpen. 'Ik geef mijn kamerzetel en mijn fractie-voorzitterschap in de Antwerpse gemeenteraad niet op. Dat zou de kiezer nooit begrijpen. Ik wil mee het roer in handen blijven houden.'

Het Vlaams Belang heeft in de nieuw samengestelde Senaat recht op twee deelstaatsenatoren. Die taak is toegewezen aan Ninovieter Guy D'haeseleer en Anke Van dermeersch, gewezen fractievoorzitter in de Senaat. D'haeseleer kon als kopman in Ninove als een van de weinige Vlaams Belangers de schade relatief beperken. In zijn kanton verloor het VB 3 procent, om als tweede partij uit de bus te komen met 19,7 procent.

'De teleurstelling over de verkiezingsnederlaag is intussen omgezet in enthousiaste strijdbaarheid. Onze fractie in het Vlaams Parlement wacht in spanning de regeringsvorming af en is in elk geval reeds klaar om op een degelijke manier oppositie te voeren', stelt Janssens in een persmededeling. De aanstelling van Janssens wordt op 17 juni bij de installatie van het nieuwe parlement geofficialiseerd. De Limburger is nationaal ondervoorzitter en zetelt sinds 2009 in het Vlaams parlement. Samen met Barbara Bonte en Tom Van Grieken moet hij in het Vlaams parlement de verjonging van de partij gestalte geven.Janssens vervangt Joris Van Hauthem, die de opvolger was van Filip Dewinter. Dewinter, die binnen de partij onder vuur ligt omwille van zijn stijl, was jarenlang de fractieleider in het Vlaamse parlement. Hij stond op 25 mei echter op de Kamerlijst, en verhuist dus nu naar het federaal parlement. Dewinter is echter niet van plan om een stap terug te zetten als boegbeeld van de partij. Een ander geluid valt te horen bij voorzitter Gerolf Annemans, die in oktober zal vervangen worden. Hij zei dat zijn generatie, waartoe ook Dewinter behoort, ruimte moet maken voor de nieuwe generatie. Klopt, aldus Dewinter, maar niet al te bruusk. 'De kiezer zou dat interpreteren als een laffe vaandelvlucht,' zei hij in Gazet van Antwerpen. 'Ik geef mijn kamerzetel en mijn fractie-voorzitterschap in de Antwerpse gemeenteraad niet op. Dat zou de kiezer nooit begrijpen. Ik wil mee het roer in handen blijven houden.' Het Vlaams Belang heeft in de nieuw samengestelde Senaat recht op twee deelstaatsenatoren. Die taak is toegewezen aan Ninovieter Guy D'haeseleer en Anke Van dermeersch, gewezen fractievoorzitter in de Senaat. D'haeseleer kon als kopman in Ninove als een van de weinige Vlaams Belangers de schade relatief beperken. In zijn kanton verloor het VB 3 procent, om als tweede partij uit de bus te komen met 19,7 procent.