Chef-kok Sofie Dumont: ‘Ibiza is een beetje onze tweede thuis geworden’

© Karl

Sofie Dumont is kok en presenteert het zomerprogramma Happy Moments in Ibiza op YouTube. Maar hoe viert zij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had ze 27 minuten en 5 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Moeilijke vraag … Onze vakanties zijn meestal gekoppeld aan het werk. Nu zitten we bijvoorbeeld vijf weken op Ibiza voor het programma. Maar dan zijn mijn man en dochter Grace er natuurlijk ook bij. ’s Ochtends wordt er hard gewerkt, ’s middags kunnen we ontspannen. En er is ook één weekje echt ‘out of office’.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Ibiza, dus. En ik zou er dit najaar graag nog enkele dagen tussenuit knijpen met mijn man, zonder Grace. We twijfelen tussen Portugal en Beirut. Dat wordt gewoon genieten, zonder sociale media.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Totaal niet: ik kom volledig ongeïnformeerd terug en heb daar vrede mee. Ik lees trouwens al vier jaar geen kranten meer. Ofwel is het politiek, ofwel slecht nieuws, ofwel geroddel. Dat kan ik best missen.

Ik kom totaal ongeïnformeerd terug van vakantie en daar heb ik vrede mee.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Eind oktober trok ik met mijn man en Grace naar Peru en Costa Rica. We zijn toen op de verjaardag van mijn man naar Machu Picchu geklommen en hadden zelfs een taartje bij. Eerst al die trappen – ik liep meer te puffen dan mijn dochter – en dan zagen we alleen mist. Tot die opeens optrok: prachtig! Op Costa Rica was het gewoon heerlijk om te genieten van de wildernis. Je hebt daar niets nodig, behalve een paar slippers en een bikini. En lekker eten natuurlijk: dat is voor mij héél belangrijk.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Als student in hotelschool Ter Duinen had ik een vakantiejob aan de Côte d’Azur. We moesten slapen in barakken waar schorpioenen rondliepen en kregen geen eten. We zijn dan maar stiekem doorgereden naar Saint-Tropez en hebben daar genoten van het strand.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Ik ben niet zo’n lezer en op vakantie ben ik veel te snel afgeleid. Dan ga ik liever iets in de buurt bekijken.

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

Geen enkel, om eerlijk te zijn. We zijn met een volgeladen auto naar Ibiza vertrokken en mijn hoofd stond toen echt niet naar lezen. En nee, ook geen kookboeken. Ik kook altijd op mijn gevoel.

Wat is het mooiste museum dat u al bezocht tijdens een vakantie?

Het Guggenheim in New York, met Grace. Er liep toen een heel expliciete expo van Robert Mapplethorpe, kinderen niet toegelaten. Dus zijn mijn man en ik om de beurt gaan kijken.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

In mijn blootje rondlopen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Nee. In mijn tijd kon je alleen brieven sturen, dus na een of twee brieven was de liefde meestal voorbij.

Je hebt niets nodig op Costa Rica, behalve een paar slippers en een bikini. En lekker eten natuurlijk.

Overweegt u in de zomer weleens uw leven helemaal om te gooien?

Eigenlijk niet. Ibiza is wel een beetje onze tweede thuis geworden en we denken eraan om hier ooit te komen wonen.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Ja, voor het werk. Ooit mocht ik voor (de befaamde Brusselse chocolatier-patissier) Wittamer naar Japan, om te demonstreren hoe wij hier pralines en gebak maken. ’s Middags werden we telkens meegenomen naar fantastische restaurants. Daar heb ik onder meer kaviaar op een lepeltje van witlof gegeten.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Nee, ik kan het heel goed ‘uitzetten’.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Oh my god, ik denk dat ik in mijn hele leven nog maar twee keer petanque heb gespeeld. En ik ben verre van competitief. Dan ben ik liever degene die staat te kijken met pain et camembert.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar?

Nee, maar wel rustiger. Thuis zit je toch altijd in de drive van school, brooddozen en to-dolijstjes. In Ibiza bekijk ik ook mijn mails, maar dan met zicht op zee en een gekko die af en toe komt piepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content