De koning heeft MR-voorzitter Charles Michel en CD&V-kopstuk Kris Peeters aangesteld als coformateurs. Zij hebben de opdracht aanvaard om een federale regering te vormen. Dat laat het paleis weten.

Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was op het paleis aangekomen, een halfuur nadat informateur Charles Michel (MR) daar zijn eindverslag had afgeleverd. Het paleis liet daarop weten dat Michel ontlast is van zijn informateursopdracht. Toch was hij nog aanwezig toen Peeters arriveerde. Ondertussen werden beide heren met de formateursopdracht belast en moeten ze een regering vormen.

Zij zullen nu wellicht aan de slag gaan om een Zweedse coalitie op de been te brengen met N-VA, CD&V, Open Vld en MR. In een korte verklaring aan het paleis liet Kris Peeters achteraf verstaan dat er ook met cdH zou worden gepraat. 'We zullen de komende dagen en weken in grote discretie werken om een goede regering te vormen met de vier partijen die aan de informateur verklaard hebben dat ze daartoe bereid zijn. We zullen ook nog verdere gesprekken voeren met cdH om te kijken welke coalitie we kunnen vormen.'

Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat het cdH over de streep getrokken kan worden. De partij heeft sinds het afwijzen van de centrumrechtse coalitie die N-VA-voorzitter De Wever als informateur in stelling wou brengen steeds verklaard dat ze niet in een regering wil met N-VA. CD&V heeft eerder vandaag nog samen met Open Vld en N-VA gezegd dat ze niet alleen samen in de Vlaamse, maar ook samen in de federale regering willen.

(Belga/WB)

De koning heeft MR-voorzitter Charles Michel en CD&V-kopstuk Kris Peeters aangesteld als coformateurs. Zij hebben de opdracht aanvaard om een federale regering te vormen. Dat laat het paleis weten.Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was op het paleis aangekomen, een halfuur nadat informateur Charles Michel (MR) daar zijn eindverslag had afgeleverd. Het paleis liet daarop weten dat Michel ontlast is van zijn informateursopdracht. Toch was hij nog aanwezig toen Peeters arriveerde. Ondertussen werden beide heren met de formateursopdracht belast en moeten ze een regering vormen.Zij zullen nu wellicht aan de slag gaan om een Zweedse coalitie op de been te brengen met N-VA, CD&V, Open Vld en MR. In een korte verklaring aan het paleis liet Kris Peeters achteraf verstaan dat er ook met cdH zou worden gepraat. 'We zullen de komende dagen en weken in grote discretie werken om een goede regering te vormen met de vier partijen die aan de informateur verklaard hebben dat ze daartoe bereid zijn. We zullen ook nog verdere gesprekken voeren met cdH om te kijken welke coalitie we kunnen vormen.'Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat het cdH over de streep getrokken kan worden. De partij heeft sinds het afwijzen van de centrumrechtse coalitie die N-VA-voorzitter De Wever als informateur in stelling wou brengen steeds verklaard dat ze niet in een regering wil met N-VA. CD&V heeft eerder vandaag nog samen met Open Vld en N-VA gezegd dat ze niet alleen samen in de Vlaamse, maar ook samen in de federale regering willen. (Belga/WB)