CD&V wil zomervakantie inkorten

CD&V heeft een aantal opmerkelijke nieuwe standpunten voorgesteld. Zo wil de partij een kortere zomervakantie en verplicht kleuteronderwijs vanaf vier jaar.

CD&V heeft de standpunten voorgesteld die eind dit jaar, na een uitgebreide dialoog met leden en experts, moeten leiden tot het programma voor de Vlaamse en federale verkiezingen, in het voorjaar van 2014. De partij lanceert onder meer een hervorming van het onderwijs waarin de zomervakantie wordt ingekort tot zes weken en waarbij kleuteronderwijs verplicht wordt vanaf vier jaar.

Verkiezingscampagne
De voorlopige standpunten van vernieuwingsoperatie ‘Innesto’ worden de komende maanden voorgelegd aan 30.000 mensen en zullen pas tijdens het CD&V-congres in november tot een definitief verkiezingsprogramma leiden. De partij laat evenwel verstaan dat in de ballonnen die worden opgelaten de blauwdruk van de verkiezingscampagne kan worden gelezen.

6 weken zomervakantieDe opvallendste standpunten lanceert CD&V rond het onderwijsthema. Zo wil de partij de zomervakantie inkorten tot zes weken, uit pedagogische overweging. “In de huidige twee maanden durende vakantie missen de sterke leerlingen uitdaging, terwijl de minder sterke kinderen een achterstand oplopen”, stelt Mechels CD&V-lid Hamid Riffi, die de onderwijsstandpunten mee vorm gaf.

CD&V wil daarnaast ook een leertoelage invoeren om in het buitenland te gaan studeren en de kleuterschool verplichten vanaf vier jaar. Om kinderarmoede tegen te gaan moet de kinderbijslag worden gedifferentieerd naar het inkomen van de ouders.

Woonbonus niet houdbaar
Ook over het woonbeleid heeft de partij de afgelopen maanden nagedacht. “De huidige woonbonus is niet langer houdbaar”, zegt voorzitter Wouter Beke. “Voor de huidige eigenaars willen we niets veranderen, maar voor nieuwe intreders moet er een gedifferentieerde woonbonus komen, die mensen onder meer stimuleert om een bestaande woning te renoveren.” De bonus moet volgens de partij ook groter zijn bij een energiezuinige woning.

Eengemaakt statuur voor arbeiders, bedienden en ambtenaren
Wat werk betreft wil CD&V een eengemaakt statuut voor arbeiders, bedienden én ambtenaren. “De statutaire benoeming bij overheidsjobs moet op termijn verdwijnen”, vindt Beke. Volgens hem zal dat niet leiden tot meer onzekerheid bij de ambtenaren: “Wie goed werkt, is zeker van zijn job.”

Zesde staatshervorming
De partij verwacht veel van de zesde staatshervorming, die Vlaanderen meer mogelijkheden geeft om een eigen arbeidsbeleid uit te werken. “De verloningen moet minder op basis van anciënniteit worden berekend, maar op grond van competenties en prestaties”, stelt Koen Van den Heuvel, fractieleider in het Vlaams parlement. “Daarnaast moeten we de mobiliteit op de arbeidsmarkt stimuleren, de barrières wegnemen die bijvoorbeeld wissels tussen jobs in de privé en voor de overheid moeilijk maken.”

Prijskaartje
Volgens Beke hangt er aan de lijst van voorstellen een prijskaartje, maar zijn er ook genoeg standpunten die voor een besparing zorgen.

“Als alles wordt samengeteld moet het overheidsbeslag de komende jaren weer onder de 50 procent kunnen duiken”, besluit de voorzitter. (Belga/TE/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content