Zowel ontslagnemend premier Yves Leterme als Vlaams minister-president Kris Peeters (beiden CD&V) distantieert zich van de uitspraken van partijgenoten en oud-premiers Mark Eyskens en Wilfried Martens. N-VA moet deel uitmaken van de volgende federale regering, herhalen ze.

Het was Eyskens die dinsdag de kat de bel aanbond. Volgens hem sluit de N-VA zichzelf uit en moet snel een regering worden gevormd zonder de Vlaams-nationalisten. Ook Wilfried Martens wil een regering zonder N-VA niet uitsluiten als die partij er niet in zou slagen een regering te vormen.

Premier Leterme, momenteel op werkbezoek in Kiev, distantieert zich van de uitspraken. "De positie van de partij is dat de N-VA deel moet uitmaken van de volgende regering", zei hij.

Ook Peeters is niet gelukkig met de uitspraken van Eyskens en Martens. "Ze zijn niet verstandig, ook niet uit strategisch oogpunt", zegt hij. "De uitspraken maken het werk van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke er niet makkelijker op".

Partijlijn

Volgens Peeters vertolken Eyskens en Martens ook niet het partijstandpunt. "Die uitspraken worden niet gedragen door de partij. Vanuit de verkiezingsoverwinning van vorig jaar is het uitgesloten een regering te vormen zonder N-VA. Dat is de partijlijn en daar is geen speld tussen te krijgen."

Eyskens liet verstaan dat hij zegt wat velen in de partij wel denken maar nog niet durven zeggen. Peeters: "Degenen die dat denken, moeten dat dan maar in de partij zeggen."

Heisa

Ontslagnemend minister Inge Vervotte (CD&V) stoort zich aan de ganse discussie of er nu een regering moet komen met of zonder de N-VA.

"Het discours dat vandaag gevoerd wordt, is niet de kern van de zaak. Wie dat steeds op de spits drijft, speelt recht in de kaart van sommige Franstaligen en sommige N-VA'ers, die niet liever zouden willen dan dat het daarover gaat", zegt ze op haar website. (Belga/KVDA)

Zowel ontslagnemend premier Yves Leterme als Vlaams minister-president Kris Peeters (beiden CD&V) distantieert zich van de uitspraken van partijgenoten en oud-premiers Mark Eyskens en Wilfried Martens. N-VA moet deel uitmaken van de volgende federale regering, herhalen ze. Het was Eyskens die dinsdag de kat de bel aanbond. Volgens hem sluit de N-VA zichzelf uit en moet snel een regering worden gevormd zonder de Vlaams-nationalisten. Ook Wilfried Martens wil een regering zonder N-VA niet uitsluiten als die partij er niet in zou slagen een regering te vormen. Premier Leterme, momenteel op werkbezoek in Kiev, distantieert zich van de uitspraken. "De positie van de partij is dat de N-VA deel moet uitmaken van de volgende regering", zei hij. Ook Peeters is niet gelukkig met de uitspraken van Eyskens en Martens. "Ze zijn niet verstandig, ook niet uit strategisch oogpunt", zegt hij. "De uitspraken maken het werk van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke er niet makkelijker op". Partijlijn Volgens Peeters vertolken Eyskens en Martens ook niet het partijstandpunt. "Die uitspraken worden niet gedragen door de partij. Vanuit de verkiezingsoverwinning van vorig jaar is het uitgesloten een regering te vormen zonder N-VA. Dat is de partijlijn en daar is geen speld tussen te krijgen." Eyskens liet verstaan dat hij zegt wat velen in de partij wel denken maar nog niet durven zeggen. Peeters: "Degenen die dat denken, moeten dat dan maar in de partij zeggen." Heisa Ontslagnemend minister Inge Vervotte (CD&V) stoort zich aan de ganse discussie of er nu een regering moet komen met of zonder de N-VA. "Het discours dat vandaag gevoerd wordt, is niet de kern van de zaak. Wie dat steeds op de spits drijft, speelt recht in de kaart van sommige Franstaligen en sommige N-VA'ers, die niet liever zouden willen dan dat het daarover gaat", zegt ze op haar website. (Belga/KVDA)