Uit een onderzoek van het Minderhedenforum was gebleken dat twee op de drie dienstenchequebedrijven zich schuldig maakt aan discriminatie. Na de bekendmaking van die resultaten pleitte Open VLD-fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Somers voor praktijktests, georganiseerd door de overheid.

'Mystery calling'

Ook CD&V is voorstander van praktijktests, al begint het antidiscriminatiebeleid voor CD&V 'nog steeds bij preventie en sensibilisering', zo luidt het in persmededeling. 'Om te achterhalen bij welke actoren de problematiek speelt', wil CD&V 'het instrument van de praktijktest, in casu mystery calling', gebruiken en verfijnen. De christendemocraten pleiten voor een convenant tussen de Vlaamse overheid en betrokken sectoren, waaronder de dienstenchequesector.

Ook de overheid moet praktijktests kunnen doen, zegt CD&V. 'Discriminatie is strafbaar en een goede handhaving is het sluitstuk van een sterk antidiscriminatiebeleid. Bij sectoren of bedrijven 'waar het probleem zich manifest stelt' moet de sociale inspectie optreden en gebruik kunnen maken van de zogeheten 'mystery calling' om 'de bewijslast te kunnen opbouwen tegen overtreders'.

Coalitiepartner N-VA is niet voor dergelijke praktijktests. 'Mystery calls, anonieme telefoontjes, georganiseerd door de overheid, hebben juridisch veel weg van 'uitlokking' en daar passen we voor', zei N-VA-parlementslid Jan Hofkens daarover.

Hoorzitting

Somers' partijgenoot Vincent Van Quickenborne, voorzitter van de Kamercommissie Sociale Zaken, organiseert in samenspraak met verschillende fracties van meerderheid en oppositie op woensdag 4 maart een hoorzitting over de discriminatie op de arbeidsmarkt met het Minderhedenforum, het Interfederaal Gelijkekansencentrum en Federgon. (Belga/KVDA)

Uit een onderzoek van het Minderhedenforum was gebleken dat twee op de drie dienstenchequebedrijven zich schuldig maakt aan discriminatie. Na de bekendmaking van die resultaten pleitte Open VLD-fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Somers voor praktijktests, georganiseerd door de overheid.Ook CD&V is voorstander van praktijktests, al begint het antidiscriminatiebeleid voor CD&V 'nog steeds bij preventie en sensibilisering', zo luidt het in persmededeling. 'Om te achterhalen bij welke actoren de problematiek speelt', wil CD&V 'het instrument van de praktijktest, in casu mystery calling', gebruiken en verfijnen. De christendemocraten pleiten voor een convenant tussen de Vlaamse overheid en betrokken sectoren, waaronder de dienstenchequesector. Ook de overheid moet praktijktests kunnen doen, zegt CD&V. 'Discriminatie is strafbaar en een goede handhaving is het sluitstuk van een sterk antidiscriminatiebeleid. Bij sectoren of bedrijven 'waar het probleem zich manifest stelt' moet de sociale inspectie optreden en gebruik kunnen maken van de zogeheten 'mystery calling' om 'de bewijslast te kunnen opbouwen tegen overtreders'. Coalitiepartner N-VA is niet voor dergelijke praktijktests. 'Mystery calls, anonieme telefoontjes, georganiseerd door de overheid, hebben juridisch veel weg van 'uitlokking' en daar passen we voor', zei N-VA-parlementslid Jan Hofkens daarover.Somers' partijgenoot Vincent Van Quickenborne, voorzitter van de Kamercommissie Sociale Zaken, organiseert in samenspraak met verschillende fracties van meerderheid en oppositie op woensdag 4 maart een hoorzitting over de discriminatie op de arbeidsmarkt met het Minderhedenforum, het Interfederaal Gelijkekansencentrum en Federgon. (Belga/KVDA)