In Denderleeuw geven CD&V en N-VA gevolg aan de oproep van burgemeester Jo Fonck (SP.A) om samen met SP.A en Open VLD Plus opnieuw rond de tafel te zitten. Het gesprek gaat zaterdag door, zo bevestigen Jo Fonck en CD&V-lijsttrekker Jan De Nul.

In Denderleeuw is sinds 14 oktober een patstelling nadat SP.A en Open VLD Plus enerzijds en CD&V en N-VA anderzijds elkaars lot aan elkaar verbonden, telkens met 11 zetels. Vlaams Belang met drie zetels bood het centrum-rechts blok een gedoogsteun aan, maar er vanuit verschillende hoeken druk uitgeoefend om het cordon niet te doorbreken.

Fonck deed een oproep om opnieuw rond de tafel te zitten, en daar gaan CD&V en N-VA nu op in. Lijsttrekker Jan De Nul (CD&V) is wel niet te spreken dat die oproep in de media gedaan werd. "Als hij zijn verantwoordelijkheid echt opneemt, dan had hij ons moeten bellen", klinkt het. "We zullen luisteren wat Fonck in petto heeft en hoe hij de zaak zelf gedeblokkeerd ziet."

Politieke en juridische patstelling

De Nul zegt dat de patstelling uit een politieke en juridische component bestaat, en zegt dat de heisa rond het mogelijke doorbreken van het cordon een "bliksemafleider" is.
"Fonck had op 14 oktober de logica der dingen moeten respecteren en eerst een meederheid moeten zoeken om van daaruit een bestuursploeg samen te stellen, in plaats van een voordrachtsakte te tekenen zonder meerderheid", aldus De Nul. Hij zegt dat CD&V toen "niet stond te springen" om een derde partner te worden. "En die akte tekenen moest nu net niet gedaan worden gezien onze moeilijke verstandhouding de afgelopen jaren."

Juridisch merkt De Nul op dat raadsleden een voordrachtsakte maar één keer kunnen tekenen. "Anders sluiten ze zich uit van een uitvoerend mandaat of wordt hun handtekening ongeldig, begin in een dergelijk keurslijf maar eens een politieke meerderheid te vormen binnen de democratische partijen."

Geheime stemming

De vier partijen zitten zaterdag samen, woensdagavond wordt tijdens een geheime stemming het schepencollege verkozen. Op Vlaams Belang na, dienden alle partijen vrijdagmiddag hun voordrachtsakte in. Dat betekent dat er telkens één stemronde met twee kandidaten zal volgen. Voor SP.A worden Jo Fonck, Yves De Smet en Elke De Greef voorgedragen om een uitvoerend mandaat te beoefenen, voor Open VLD Plus is dat Geert Van Schelvergem en Marleen Buydens, voor CD&V Jan De Nul en Sofie Renders en voor N-VA Jan De Dier, Erna Scheerlinck en Lutgart Waegeman.

In Denderleeuw geven CD&V en N-VA gevolg aan de oproep van burgemeester Jo Fonck (SP.A) om samen met SP.A en Open VLD Plus opnieuw rond de tafel te zitten. Het gesprek gaat zaterdag door, zo bevestigen Jo Fonck en CD&V-lijsttrekker Jan De Nul. In Denderleeuw is sinds 14 oktober een patstelling nadat SP.A en Open VLD Plus enerzijds en CD&V en N-VA anderzijds elkaars lot aan elkaar verbonden, telkens met 11 zetels. Vlaams Belang met drie zetels bood het centrum-rechts blok een gedoogsteun aan, maar er vanuit verschillende hoeken druk uitgeoefend om het cordon niet te doorbreken. Fonck deed een oproep om opnieuw rond de tafel te zitten, en daar gaan CD&V en N-VA nu op in. Lijsttrekker Jan De Nul (CD&V) is wel niet te spreken dat die oproep in de media gedaan werd. "Als hij zijn verantwoordelijkheid echt opneemt, dan had hij ons moeten bellen", klinkt het. "We zullen luisteren wat Fonck in petto heeft en hoe hij de zaak zelf gedeblokkeerd ziet." Politieke en juridische patstellingDe Nul zegt dat de patstelling uit een politieke en juridische component bestaat, en zegt dat de heisa rond het mogelijke doorbreken van het cordon een "bliksemafleider" is. "Fonck had op 14 oktober de logica der dingen moeten respecteren en eerst een meederheid moeten zoeken om van daaruit een bestuursploeg samen te stellen, in plaats van een voordrachtsakte te tekenen zonder meerderheid", aldus De Nul. Hij zegt dat CD&V toen "niet stond te springen" om een derde partner te worden. "En die akte tekenen moest nu net niet gedaan worden gezien onze moeilijke verstandhouding de afgelopen jaren." Juridisch merkt De Nul op dat raadsleden een voordrachtsakte maar één keer kunnen tekenen. "Anders sluiten ze zich uit van een uitvoerend mandaat of wordt hun handtekening ongeldig, begin in een dergelijk keurslijf maar eens een politieke meerderheid te vormen binnen de democratische partijen." Geheime stemmingDe vier partijen zitten zaterdag samen, woensdagavond wordt tijdens een geheime stemming het schepencollege verkozen. Op Vlaams Belang na, dienden alle partijen vrijdagmiddag hun voordrachtsakte in. Dat betekent dat er telkens één stemronde met twee kandidaten zal volgen. Voor SP.A worden Jo Fonck, Yves De Smet en Elke De Greef voorgedragen om een uitvoerend mandaat te beoefenen, voor Open VLD Plus is dat Geert Van Schelvergem en Marleen Buydens, voor CD&V Jan De Nul en Sofie Renders en voor N-VA Jan De Dier, Erna Scheerlinck en Lutgart Waegeman.