Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) zei vorige week in een interview dat de taxshift nog niet helemaal gefinancierd is. Ze sprak van ruim 2 miljard euro die nog gezocht moet worden voor 2017, 2018 en 2019. Haar N-VA-collega op Financiën, Johan Van Overtveldt, sprak dat nadien tegen.

Eric Van Rompuy toont zich donderdag echter evenmin overtuigd van het rekenwerk. 'Wilmès zei dat er 2 miljard ontbreekt. Ik denk persoonlijk dat er zelfs meer ontbreekt, dat we moeten spreken van 3 miljard', zei hij op Bel RTL.

De CD&V'er zal bij de ministers aandringen op transparantie over de cijfers. 'Want als er in 2018 middelen ontbreken, dan is 100 euro netto voor de helft van de bevolking niet haalbaar', oordeelt hij. 'Charles Michel had gezegd 100 euro netto voor iedereen, intussen is het nog voor de helft van de bevolking. Maar als het geld ontbreekt, zal dat onmogelijk zijn.'

'Cijfers moeten kloppen'

SP.A-fractieleidster Meryame Kitir noemt het 'heel straf dat ook Van Rompuy intussen zegt dat de cijfers niet kloppen'. 'De 100 euro netto extra moest al die belastingverhogingen wat compenseren. Eerst was ze voor iedereen, daarna nog maar voor de helft van de mensen. Maar nu dreigt het uiteindelijk voor niemand te zullen zijn', hekelt ze.

Kitir en de socialisten eisen net als Van Rompuy snel volledige klaarheid over de taxshift. 'Want ofwel is de regering de mensen aan het belazeren, ofwel is er echt iets mis. Als de regering zich sterk maakt dat ze de nettolonen zal verhogen, moeten de cijfers ook kloppen.' (Belga/KVDA)

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) zei vorige week in een interview dat de taxshift nog niet helemaal gefinancierd is. Ze sprak van ruim 2 miljard euro die nog gezocht moet worden voor 2017, 2018 en 2019. Haar N-VA-collega op Financiën, Johan Van Overtveldt, sprak dat nadien tegen. Eric Van Rompuy toont zich donderdag echter evenmin overtuigd van het rekenwerk. 'Wilmès zei dat er 2 miljard ontbreekt. Ik denk persoonlijk dat er zelfs meer ontbreekt, dat we moeten spreken van 3 miljard', zei hij op Bel RTL. De CD&V'er zal bij de ministers aandringen op transparantie over de cijfers. 'Want als er in 2018 middelen ontbreken, dan is 100 euro netto voor de helft van de bevolking niet haalbaar', oordeelt hij. 'Charles Michel had gezegd 100 euro netto voor iedereen, intussen is het nog voor de helft van de bevolking. Maar als het geld ontbreekt, zal dat onmogelijk zijn.'SP.A-fractieleidster Meryame Kitir noemt het 'heel straf dat ook Van Rompuy intussen zegt dat de cijfers niet kloppen'. 'De 100 euro netto extra moest al die belastingverhogingen wat compenseren. Eerst was ze voor iedereen, daarna nog maar voor de helft van de mensen. Maar nu dreigt het uiteindelijk voor niemand te zullen zijn', hekelt ze. Kitir en de socialisten eisen net als Van Rompuy snel volledige klaarheid over de taxshift. 'Want ofwel is de regering de mensen aan het belazeren, ofwel is er echt iets mis. Als de regering zich sterk maakt dat ze de nettolonen zal verhogen, moeten de cijfers ook kloppen.' (Belga/KVDA)