Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is door CD&V en N-VA de arm omgewrongen om de suikertaks door te voeren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Die suikertaks krijgt veel kritiek, omdat ze ook geheven wordt op suikervrije drankjes.

De Block verdedigt zich voor die maatregel met het argument dat een opdeling technisch niet mogelijk was. 'We gaan alles nog verfijnen en het is zeker de bedoeling in de toekomst het onderscheid te maken', zegt De Block op Radio 1. De taks verdwijnt wellicht volgend jaar al, om plaats te ruimen voor een groter gezondheidsplan.

De populairste politica van het land moest zich zo verweren tegen een absurde maatregel, die niet op gejuich onthaald werd. Volgens Het Laatste Nieuws werd De Block een loer gedraaid door coalitiepartners CD&V en N-VA. 'Maggie had geen keuze. Ze is voor een voldongen feit geplaatst door CD&V en vooral N-VA,' zo citeert de krant liberale bronnen.

'Men heeft de populairste politica van het land willen beschadigen, doelbewust'

'Men heeft de populairste politica van het land willen beschadigen, doelbewust. Technisch bleek het onmogelijk om meteen een onderscheid te maken tussen frisdranken zonder suiker en met suiker. Dat is niet haar verantwoordelijkheid, wel die van Financiën (en dus N-VA-minister Johan Van Overtveldt, red.). Maar daar zwijgt men als vermoord. En nee, dat is niet netjes.'

Vlaanderen wil deel van opbrengst suikertaks

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Belga
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

De Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat minstens een deel van het geld dat de suikertaks in het laatje brengt, naar het Vlaamse gezondheidsbeleid gaat, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Want zo'n taks kan volgens Vandeurzen alleen maar effect hebben op ons gedrag binnen een breder plaatje van gezondheid.

Samen met de prijsverhoging van frisdranken zouden er bijvoorbeeld campagnes voor gezonde dranken kunnen komen en dat is bij uitstek de bevoegdheid van Vandeurzen als Vlaams minister. Het geld voor deze extra campagnes wil hij bij de federale opbrengst van de suikertaks halen.

Maar zijn federale collega's delen die visie volgens de krant helemaal niet. 'Campagnes zijn nu niet aan de orde', aldus De Block. (Belga)

De Block verdedigt zich voor die maatregel met het argument dat een opdeling technisch niet mogelijk was. 'We gaan alles nog verfijnen en het is zeker de bedoeling in de toekomst het onderscheid te maken', zegt De Block op Radio 1. De taks verdwijnt wellicht volgend jaar al, om plaats te ruimen voor een groter gezondheidsplan. De populairste politica van het land moest zich zo verweren tegen een absurde maatregel, die niet op gejuich onthaald werd. Volgens Het Laatste Nieuws werd De Block een loer gedraaid door coalitiepartners CD&V en N-VA. 'Maggie had geen keuze. Ze is voor een voldongen feit geplaatst door CD&V en vooral N-VA,' zo citeert de krant liberale bronnen.'Men heeft de populairste politica van het land willen beschadigen, doelbewust. Technisch bleek het onmogelijk om meteen een onderscheid te maken tussen frisdranken zonder suiker en met suiker. Dat is niet haar verantwoordelijkheid, wel die van Financiën (en dus N-VA-minister Johan Van Overtveldt, red.). Maar daar zwijgt men als vermoord. En nee, dat is niet netjes.'De Vlaamse minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat minstens een deel van het geld dat de suikertaks in het laatje brengt, naar het Vlaamse gezondheidsbeleid gaat, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Want zo'n taks kan volgens Vandeurzen alleen maar effect hebben op ons gedrag binnen een breder plaatje van gezondheid.Samen met de prijsverhoging van frisdranken zouden er bijvoorbeeld campagnes voor gezonde dranken kunnen komen en dat is bij uitstek de bevoegdheid van Vandeurzen als Vlaams minister. Het geld voor deze extra campagnes wil hij bij de federale opbrengst van de suikertaks halen. Maar zijn federale collega's delen die visie volgens de krant helemaal niet. 'Campagnes zijn nu niet aan de orde', aldus De Block. (Belga)