"De partij wordt echter een plattelandsgemeente en verdwijnt uit de steden. De SP.A daarentegen wordt een stedelijke bestuurspartij. De N-VA is een partij die nog op zoek is naar lokale 'inworteling' en zal tussen 10 en 20 procent uitkomen", aldus Hooghe.

De CD&V telt in Vlaanderen thans 157 burgemeesters en zal er daar na 14 oktober volgens Hooghe ongetwijfeld een pak van overhouden. "Met uitzondering van West-Vlaanderen scoort de partij echter slecht in steden. In tegenstelling tot de SP.A heeft ze blijkbaar moeite om aansluiting te vinden met de jonge, hippe stadscultuur. De SP.A van haar kant is echter al lang verdwenen uit de industriegebieden en blijft afwezig op het platteland", aldus Hooghe.

"De onvoorspelbaarheid van het succes van de N-VA is een lastige situatie voor lokale politieke partijen die afspraken willen maken. Omwille van het belang voor de kiezer dat partijen ingeworteld zijn in de lokale politiek en de sterke identificatie van de Vlaming met de lokale gemeenschap verwacht ik niet dat de N-VA dezelfde score (33 procent) zal neerzetten als bij de federale verkiezingen in 2010. Ik verwacht een uitslag tussen niveau 2006 en 2010, meer bepaald tussen 10 en 20 procent,", aldus de politoloog.

Deze lokale verkiezingen zullen volgens Hooghe zoals voorheen steeds het geval is de nationale regering niet in de problemen brengen. (Belga/INM)

"De partij wordt echter een plattelandsgemeente en verdwijnt uit de steden. De SP.A daarentegen wordt een stedelijke bestuurspartij. De N-VA is een partij die nog op zoek is naar lokale 'inworteling' en zal tussen 10 en 20 procent uitkomen", aldus Hooghe. De CD&V telt in Vlaanderen thans 157 burgemeesters en zal er daar na 14 oktober volgens Hooghe ongetwijfeld een pak van overhouden. "Met uitzondering van West-Vlaanderen scoort de partij echter slecht in steden. In tegenstelling tot de SP.A heeft ze blijkbaar moeite om aansluiting te vinden met de jonge, hippe stadscultuur. De SP.A van haar kant is echter al lang verdwenen uit de industriegebieden en blijft afwezig op het platteland", aldus Hooghe. "De onvoorspelbaarheid van het succes van de N-VA is een lastige situatie voor lokale politieke partijen die afspraken willen maken. Omwille van het belang voor de kiezer dat partijen ingeworteld zijn in de lokale politiek en de sterke identificatie van de Vlaming met de lokale gemeenschap verwacht ik niet dat de N-VA dezelfde score (33 procent) zal neerzetten als bij de federale verkiezingen in 2010. Ik verwacht een uitslag tussen niveau 2006 en 2010, meer bepaald tussen 10 en 20 procent,", aldus de politoloog. Deze lokale verkiezingen zullen volgens Hooghe zoals voorheen steeds het geval is de nationale regering niet in de problemen brengen. (Belga/INM)