Speldenprikje in de Kamer: Kristof Calvo, fractieleider van Groen, vroeg aan de pas afgetreden fractieleider van N-VA Hendrik Vuye of er spanningen zijn in zijn fractie. 'Als we moeten bemiddelen, meneer Vuye?' zei hij plagerig.

Daarmee verwijst hij naar de wissel bij N-VA: Vuye en zijn fractieondervoorzitter Veerle Woutersdeden gisteren afstand van hun functie omdat ze zich zullen focussen op een 'communautair project' binnen de N-VA.

Volgens N-VA en de betrokkenen een positieve keuze. Vuye en Wouters zeggen zich te verheugen op meer inhoudelijk werk, N-VA zou hiermee een signaal geven naar de historische, Vlaamsnationalistische achterban. Die zou zich in groeiende mate zorgen maken over de communautaire ommerta die N-VA afriep.

Sommige commentatoren echter, ook uit Vlaams-nationalistische beweging, zien er een dekmantel voor een personeelswissel is. Vuye zou - aldus bijvoorbeeld de redactie van de flamingante opiniesite Doorbraak.be en professorBart Maddens - een te radicaal communautair profiel voor de N-VA hebben. Dat Vuye niet wild werd van zijn praktische taken als fractieleider, was bovendien ook geen geheim.

Wanneer Calvo onderbroken wordt door geroezemoes uit de N-VA-fractie, kopt hij dus zonder twijfelen binnen:

Orakel van Knack.be
© Orakel van Knack.be

Het gerommel binnen de N-VA is ook Het Orakel van Knack.be niet ontgaan.

Speldenprikje in de Kamer: Kristof Calvo, fractieleider van Groen, vroeg aan de pas afgetreden fractieleider van N-VA Hendrik Vuye of er spanningen zijn in zijn fractie. 'Als we moeten bemiddelen, meneer Vuye?' zei hij plagerig. Daarmee verwijst hij naar de wissel bij N-VA: Vuye en zijn fractieondervoorzitter Veerle Woutersdeden gisteren afstand van hun functie omdat ze zich zullen focussen op een 'communautair project' binnen de N-VA. Volgens N-VA en de betrokkenen een positieve keuze. Vuye en Wouters zeggen zich te verheugen op meer inhoudelijk werk, N-VA zou hiermee een signaal geven naar de historische, Vlaamsnationalistische achterban. Die zou zich in groeiende mate zorgen maken over de communautaire ommerta die N-VA afriep. Sommige commentatoren echter, ook uit Vlaams-nationalistische beweging, zien er een dekmantel voor een personeelswissel is. Vuye zou - aldus bijvoorbeeld de redactie van de flamingante opiniesite Doorbraak.be en professorBart Maddens - een te radicaal communautair profiel voor de N-VA hebben. Dat Vuye niet wild werd van zijn praktische taken als fractieleider, was bovendien ook geen geheim. Wanneer Calvo onderbroken wordt door geroezemoes uit de N-VA-fractie, kopt hij dus zonder twijfelen binnen:Het gerommel binnen de N-VA is ook Het Orakel van Knack.be niet ontgaan.