‘Busongeval waarschijnlijk door menselijke fout’

© Belga

Er liggen geen technische oorzaken aan de basis van het busongeval in het Zwitserse Sierre waarbij 22 schoolkinderen en 6 volwassen omkwamen. De chauffeur reed ook niet te snel.

Het busongeval in het Zwitserse Sierre is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan een oorzaak die te maken heeft met de chauffeur van de bus. Dat heeft de Zwitserse procureur Olivier Elsig van Wallis gezegd op een persconferentie in Brussel. Het Zwitserse parket lichtte eerder de Belgische families van de slachtoffers
van de busramp in. Bij het ongeval in Sierre op 13 maart vielen 28 doden.

Het Zwitserse parket sluit drie maanden na de start van het onderzoek verschillende hypotheses uit. Zo reed de bus op het moment van het ongeval niet te snel. De maximum toegelaten snelheid in de tunnel waar het ongeval gebeurde is 100 km/uur. De bus ging tussen 99 en 101 km/uur.

Het is ook uitgesloten dat er een tussenkomst van een derde in het spel was. Het voertuig had geen technische gebreken en was goed onderhouden. Ook de infrastructuur van de rijbaan en die van de tunnel heeft het ongeval niet veroorzaakt. “We moeten de oorzaak waarschijnlijk zoeken bij de chauffeur”, zei Elsig. Het Zwitserse onderzoek focust in de toekomst dan ook daarop.

Twee chauffeurs

De bus had twee chauffeurs. Bij vertrek op 13 maart rond 19.45 uur in het Zwitserse Val d’Anivers zat de meest ervaren bestuurder van 52 jaar achter het stuur. Rond 21.10 uur nam zijn 34-jarige collega over. Amper 2 minuten of 2.222 meter later gebeurde het ongeval. De autobus raakte de rechterrand van de weg op ongeveer 75 meter van de plaats van de botsing. Drie seconden later botste het voertuig tegen de muur. Er zijn geen remsporen vastgesteld en de bus is ook nooit naar de andere kant van de tunnel geslingerd of van richting veranderd, zo blijkt uit het onderzoek van het Zwitserse parket.

Het Zwitserse gerecht kwam naar België om de families van de slachtoffers op de hoogte te brengen van de voortgang van het onderzoek. Dat is op dit moment nog niet volledig afgerond. Onder meer het toxicologisch onderzoek van de chauffeur van de bus moet nog worden afgewerkt. Ook de beelden van het ongeval vergen nog bijkomend onderzoek. De procureur schat dat dit tegen het einde van de zomer rond zal zijn.

Elsig gaf ook nog een boodschap door van de families van de slachtoffers. Die vragen opnieuw dat de media hen met rust zouden laten. Bij het busongeval in Sierre op 13 maart vielen 28 slachtoffers: 22 kinderen uit basisschool ’t Stekske uit Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee, 2 chauffeurs en 4 begeleiders.

‘Mijn man was een verantwoordelijk chauffeur’

“Mijn man was een heel verantwoordelijk chauffeur en ik ben er zeker van dat zijn enige doel was de kinderen veilig thuis te brengen.” Dat zegt Evy Laermans, de vrouw van de chauffeur die aan het stuur zat op het moment van het busongeval. De man is een van de personen die bij het ongeval op 13 maart in het Zwitserse Sierre om het leven kwam. Zijn vrouw sluit niet uit dat problemen met de cruisecontrol aan de oorzaak liggen van het ongeval.

“De cruisecontrol is volledig vernietigd, die piste kan dus niet meer worden onderzocht”, zegt Laermans. “Ik heb de indruk dat de families van de kinderen ook in die richting denken”.

Cruisecontrol geen piste volgens Zwitsers parket

Het Zwitserse parket beschouwt problemen met de cruisecontrol niet als een piste. “Zelfs als die aanstond, had de chauffeur nog altijd kunnen remmen”, zegt de Zwitserse procureur Olivier Elsig. Evy Laermans zei ook dat haar man een goede gezondheid had en geen medicijnen nam. Dat hij onwel is geworden, is natuurlijk
nooit uit te sluiten, voegt ze daar aan toe.

Uit het onderzoek van het Zwitserse parket is gebleken dat de oorzaak van het ongeval waarschijnlijk gezocht moet worden bij de chauffeur. “Ik heb geen reden om mij te verstoppen. Ik heb niet de indruk dat de families mij iets kwalijk nemen”. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content