Het Europees agentschap Eurojust maakte enkele weken geleden bekend dat er vermoedelijk tientallen Belgische jongeren, vaak onder impuls van radicale organisaties zoals het recentelijk ontbonden Sharia4Belgium, naar Syrië trekken om daar mee te vechten aan de zijde van het rebellenleger. Volgens Eurojust waren de meeste jongeren afkomstig uit Vilvoorde, Mechelen en Antwerpen. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) reageerde alvast door een taskforce op te richten waarbij ouders van strijdende Belgische jongeren bij terecht kunnen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is alvast tevreden met het werk van Milquet, meldt Gazet van Antwerpen. "Hij heeft erop aangedrongen om de informatie over de jongeren door te spelen aan de lokale politie", stelt zijn woordvoerder Philippe Beinaerts. "We moeten vooral denken aan het ogenblik dat de jongeren terugkeren. Iedereen moet inzien dat daar een serieus veiligheidsrisico aan verbonden is."

Ook nood aan expertise en informatie Zijn Mechelse collega, Bart Somers (Open VLD) treedt De Wever hierin bij. "Die informatie moet inderdaad gedeeld worden met plaatselijke besturen." Maar het kabinet van Milquet kan die informatie niet stante pede overmaken aan de lokale besturen. "Dat is een juridische kwestie. Het gaat dan over het geheim van het onderzoek en het beroepsgeheim. Daar moeten we nog een oplossing voor vinden. Maar ik wil ook graag advies over de manier waarop we de extremistische jongeren kunnen deradicaliseren." (EA)

Het Europees agentschap Eurojust maakte enkele weken geleden bekend dat er vermoedelijk tientallen Belgische jongeren, vaak onder impuls van radicale organisaties zoals het recentelijk ontbonden Sharia4Belgium, naar Syrië trekken om daar mee te vechten aan de zijde van het rebellenleger. Volgens Eurojust waren de meeste jongeren afkomstig uit Vilvoorde, Mechelen en Antwerpen. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) reageerde alvast door een taskforce op te richten waarbij ouders van strijdende Belgische jongeren bij terecht kunnen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is alvast tevreden met het werk van Milquet, meldt Gazet van Antwerpen. "Hij heeft erop aangedrongen om de informatie over de jongeren door te spelen aan de lokale politie", stelt zijn woordvoerder Philippe Beinaerts. "We moeten vooral denken aan het ogenblik dat de jongeren terugkeren. Iedereen moet inzien dat daar een serieus veiligheidsrisico aan verbonden is." Ook nood aan expertise en informatie Zijn Mechelse collega, Bart Somers (Open VLD) treedt De Wever hierin bij. "Die informatie moet inderdaad gedeeld worden met plaatselijke besturen." Maar het kabinet van Milquet kan die informatie niet stante pede overmaken aan de lokale besturen. "Dat is een juridische kwestie. Het gaat dan over het geheim van het onderzoek en het beroepsgeheim. Daar moeten we nog een oplossing voor vinden. Maar ik wil ook graag advies over de manier waarop we de extremistische jongeren kunnen deradicaliseren." (EA)