Bonte wil zijn idee op tafel leggen op het overleg met zijn collega's van Mechelen en Antwerpen, schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Steeds jonger

Bonte heeft weet van één gesneuvelde en één zwaargewonde jongen uit Vilvoorde. Er zijn volgens hem geen indicaties dat het aantal radicale moslimjongeren dat naar Syrië wil trekken om er te gaan vechten, afneemt. Integendeel. Ze lijken volgens de Vilvoordse burgemeester ook almaar jonger te worden.

"We moeten preventief kunnen optreden om die jongeren tegen te houden", zegt Bonte in de kranten. Daarom pleit hij ervoor de lokale overheden de mogelijkheid te geven hun Belgische identiteitskaarten voor maximaal een jaar af te nemen zodra ze de wens uiten om naar een oorlogsgebied te trekken. "Zo kunnen ze niet zomaar de Schengenzone verlaten."

Duitsland achterna

In Duitsland bestaat zo'n preventieve maatregel al en ook in Nederland wordt de mogelijkheid onderzocht. Regeringspartij VVD wil zelfs dat van de Syrië-gangers ook de Nederlandse nationaliteit kan worden afgenomen. (Belga/TV)

Bonte wil zijn idee op tafel leggen op het overleg met zijn collega's van Mechelen en Antwerpen, schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.Steeds jonger Bonte heeft weet van één gesneuvelde en één zwaargewonde jongen uit Vilvoorde. Er zijn volgens hem geen indicaties dat het aantal radicale moslimjongeren dat naar Syrië wil trekken om er te gaan vechten, afneemt. Integendeel. Ze lijken volgens de Vilvoordse burgemeester ook almaar jonger te worden. "We moeten preventief kunnen optreden om die jongeren tegen te houden", zegt Bonte in de kranten. Daarom pleit hij ervoor de lokale overheden de mogelijkheid te geven hun Belgische identiteitskaarten voor maximaal een jaar af te nemen zodra ze de wens uiten om naar een oorlogsgebied te trekken. "Zo kunnen ze niet zomaar de Schengenzone verlaten."Duitsland achterna In Duitsland bestaat zo'n preventieve maatregel al en ook in Nederland wordt de mogelijkheid onderzocht. Regeringspartij VVD wil zelfs dat van de Syrië-gangers ook de Nederlandse nationaliteit kan worden afgenomen. (Belga/TV)