Een vrouw uit Molenbeek zou met haar twee zoontjes van 3 en 5 jaar naar Syrië zijn vertrokken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Hoewel het gerecht een onderzoek is gestart, trok de vader op eigen houtje naar Istanbul in Turkije om de kinderen terug te halen.

De afgelopen weken nam de moeder geregeld contact op met haar broer, een geradicaliseerde moslim die eerder naar Syrië trok om zich aan te sluiten bij IS. 'Maar dat ze zelf daadwerkelijk ook zou vertrekken, dat had ik niet zien aankomen', vertelt de vader aan de krant. 'Haar broer bestookte haar met berichten over hoe paradijselijk Syrië wel niet is. Maar ik had nooit gedacht dat zij ook zou afreizen én de kinderen zou meesleuren.'

Drietal gespot in Istanbul

Het gerecht van Brussel is een onderzoek gestart, maar de vader wil die resultaten niet afwachten en reisde intussen zelf naar Turkije in de hoop zijn vrouw en kinderen te kunnen onderscheppen wanneer zij de grens oversteken. Eerder werd het drietal al gespot in een huis in Istanbul, maar een inval door de politie gebeurde te laat. De moeder en kleuters waren al verdwenen.

De vader krijgt steun uit politieke hoek. Een groep van Vlaamse en Brusselse politici, die afgelopen weekend een vluchtelingenkamp in Syrië bezocht, sprak er ook met verschillende autoriteiten die het onderzoek mogelijk zouden kunnen versnellen. 'Op het vliegtuig vertelde de man dat hij op zoek is naar zijn twee kinderen', bevestigt Peter Vanvelthoven (SP.A) in De Standaard.

Child Focus: 'Zeldzaam, maar geen alleenstaand geval'

Hoewel Child Focus de man graag wil helpen, kunnen ze in de praktijk weinig ondernemen. 'Bij een parentale ontvoering doen we voor de meeste landen beroep op het verdrag van Den Haag, dat bepaalt namelijk dat kinderen terug moeten keren naar het thuisland. Maar in het geval van Syrië ligt dat een pak moeilijker', citeert Radio 1 de organisatie.

Volgens Heidi De Pauw van Child Focus is een ontvoering van kinderen door één ouder naar Syrië 'zeldzaam, maar geen alleenstaand geval'. De organisatie heeft al zeven dossiers over minderjarigen die in Syrië zouden zitten. (AVE)

Een vrouw uit Molenbeek zou met haar twee zoontjes van 3 en 5 jaar naar Syrië zijn vertrokken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Hoewel het gerecht een onderzoek is gestart, trok de vader op eigen houtje naar Istanbul in Turkije om de kinderen terug te halen. De afgelopen weken nam de moeder geregeld contact op met haar broer, een geradicaliseerde moslim die eerder naar Syrië trok om zich aan te sluiten bij IS. 'Maar dat ze zelf daadwerkelijk ook zou vertrekken, dat had ik niet zien aankomen', vertelt de vader aan de krant. 'Haar broer bestookte haar met berichten over hoe paradijselijk Syrië wel niet is. Maar ik had nooit gedacht dat zij ook zou afreizen én de kinderen zou meesleuren.' Het gerecht van Brussel is een onderzoek gestart, maar de vader wil die resultaten niet afwachten en reisde intussen zelf naar Turkije in de hoop zijn vrouw en kinderen te kunnen onderscheppen wanneer zij de grens oversteken. Eerder werd het drietal al gespot in een huis in Istanbul, maar een inval door de politie gebeurde te laat. De moeder en kleuters waren al verdwenen. De vader krijgt steun uit politieke hoek. Een groep van Vlaamse en Brusselse politici, die afgelopen weekend een vluchtelingenkamp in Syrië bezocht, sprak er ook met verschillende autoriteiten die het onderzoek mogelijk zouden kunnen versnellen. 'Op het vliegtuig vertelde de man dat hij op zoek is naar zijn twee kinderen', bevestigt Peter Vanvelthoven (SP.A) in De Standaard. Hoewel Child Focus de man graag wil helpen, kunnen ze in de praktijk weinig ondernemen. 'Bij een parentale ontvoering doen we voor de meeste landen beroep op het verdrag van Den Haag, dat bepaalt namelijk dat kinderen terug moeten keren naar het thuisland. Maar in het geval van Syrië ligt dat een pak moeilijker', citeert Radio 1 de organisatie. Volgens Heidi De Pauw van Child Focus is een ontvoering van kinderen door één ouder naar Syrië 'zeldzaam, maar geen alleenstaand geval'. De organisatie heeft al zeven dossiers over minderjarigen die in Syrië zouden zitten. (AVE)