Brusselse formatie: ‘Vlamingen mogen ergste vrezen met FDF’

Olivier Maingain (FDF), Pascal Smet (SP.A), Rudi Vervoort (PS), Laurette Onkelinx (PS), Guy Van Hengel (Open VLD), Brigitte Grouwels (CD&V) en Joëlle Milquet (CDH) © BELGA

De onderhandelingen over de vorming van een Brusselse regering zijn van start gegaan met een gezamenlijke verklaring van PS, Open VLD, FDF, CDH, SP.A en CD&V. N-VA is ontgoocheld, vooral over de aanwezigheid van het FDF.

De onderhandelingen over de vorming van een Brusselse regering zijn woensdagnamiddag van start gegaan met een gezamenlijke verklaring van PS, Open VLD, FDF, CDH, SP.A en CD&V. Daarin engageren de zes zich de zesde staatshervorming loyaal uit te voeren, de communautaire vrede te bewaren, een aantal belangrijke projecten uit te voeren, en de hoofdstedelijke gemeenschap zo goed mogelijk te benutten. N-VA zegt ontgoocheld te zijn, vooral over de aanwezigheid van het FDF. De verklaring van de zes was blijkbaar nodig nadat Open VLD en CD&V bezwaren hadden geuit over de aanwezigheid van FDF in de Brusselse coalitie.

N-VA Brussel is ontgoocheld dat Open VLD, SP.A en CD&V de onderhandelingen opstarten voor de vorming van een Brusselse regering met PS, CDH en FDF. Vooral de aanwezigheid van die laatste partij is de N-VA een doorn in het oog. Dat stelt N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Johan Van den Driessche. De zes partijen kwamen voor het eerst bijeen voor de officiële start van de besprekingen.

‘Vlamingen mogen ergste vrezen met FDF’

‘De N-VA was de sterkste groeier van de Vlaamse partijen in Brussel bij de verkiezingen van 25 mei. Ook de Brusselaar stemde duidelijk voor verandering. Maar men kiest voor het status quo in plaats van in te zetten op een beleid gericht op economische groei, meer veiligheid en duidelijke structuren. Bovendien mogen de Vlamingen in Brussel het ergste vrezen met de machtsdeelname van FDF. Een partij die in het verleden duidelijk minachting voor de Nederlandse taal en de Vlaamse aanwezigheid in Brussel heeft laten blijken,’ zegt Johan Van den Driessche in een korte reactie.

Open VLD en CD&V hebben geen bezwaar meer tegen FDF

Open VLD en CD&V hadden vorige week nog hun bezwaren geuit over de aanwezigheid van de FDF in de Brusselse regering. Maar woensdag stelden de zes toekomstige coalitiepartners bij de start van de onderhandelingen voor de vorming van een Brusselse regering een gezamenlijke verklaring voor waarin elk zich onder meer engageert de zesde staatshervorming loyaal uit te voeren en de mechanismen en waarborgen voor het harmonieus samenleven van Nederlandstaligen en Franstaligen te respecteren.

Na afloop van de eerste vergadering verduidelijkte Guy Vanhengel (Open VLD), die aan Vlaamse kant de leiding heeft over de gesprekken, dat hij deze legislatuur geen communautaire problemen wil. ‘Daarom ook zal ik de N-VA als laatste aanspreken voor coalitiegesprekken’, aldus Vanhengel.

Ruime meerderheid

Formatrice Laurette Onkelinx (PS) en haar collega aan Vlaamse kant Vanhengel benadrukten dat de zes partijen een ruime meerderheid hebben van 52 op 89 zetels.

Zesde staatshervorming

De zes engageren zich in hun verklaring de zesde staatshervorming integraal uit te voeren: ‘De volgende regering wordt een loyale en constructieve partner van deze hervorming ten gunste van alle Brusselaars, ongeacht de taal die ze gebruiken’.

Communautaire vrede

Brussel heeft voor de zes ook behoefte om zich te ontwikkelen in een klimaat van communautaire vrede en respect voor zijn volwaardige autonomie. Dat kan enkel als alle mechanismen en waarborgen voor een harmonieus samenleven van Franstaligen en Nederlandstaligen gerespecteerd worden.

Belangrijke projecten

De toekomstige coalitiepartners engageren zich om de nodige middelen vrij te maken voor een aantal belangrijke projecten die door de vorige regering in de steigers gezet waren, zoals het NEO-project, het Kanaalplan en de Josaphat zone. De zes steunen ook de bouw van een nieuw stadion op parking C zolang daar geen middelen van het Brussels gewest voor nodig zijn.

Hoofdstedelijke gemeenschap ontwikkelen

Ten slotte willen ze alle mogelijke middelen zoeken om de hoofdstedelijke gemeenschap te ontwikkelen, vooral rond mobiliteit en werk.

De eigenlijke onderhandelingen starten volgende week in het Brussels parlement. Dat zal in de grootst mogelijke discretie gebeuren, aldus Onkelinx. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content