Dat schrijft de krant La Dernière Heure op basis van "meerdere politiebronnen". De order kwam volgens de krant van de administratieve overheid, dat wil zeggen van de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur.

"Onze collega's van de zone Zuid riepen om hulp over de radio. En wij mochten niet bewegen. En dat gedurende bijna een uur", aldus een agent van de zone Brussel-Elsene, die er aan toevoegt dat de order niet kwam van zijn eigen bazen.

Volgens de bronnen van La Dernière Heure was het dus burgemeester, Yvan Mayeur, die opdracht gaf om geen extra politiemensen naar de Hallepoort te laten komen, omdat hij "de discussie" met de relschoppers een kans wou geven. De order zou 40 minuten van kracht gebleven zijn.

Mayeur ontkent

Mayeur was zelf ter plaatse aanwezig, maar ontkent de beschuldiging: "Ik kon het niet verbieden aangezien men het me nooit gevraagd heeft", verdedigt hij zich. "Het spreekt voor zich dat agenten in dergelijk geval mogen tussenkomen", zegt Mayeur, die benadrukt dat niet hij maar de zonechef de verantwoordelijkheid draagt voor de operaties."Ik beslis niet wanneer de politie chargeert of terugtrekt", aldus nog Mayeur.

De burgemeester gaat ook een klacht indienen tegen de relschoppers van donderdag. De politie maakte zaterdag nog bekend dat acht mensen gerechtelijk aangehouden zijn. 112 agenten raakten gewonden. Er zijn processen-verbaal opgemaakt voor de 62 beschadigde en 11 in brand gestoken voertuigen. Vier voertuigen zijn zelfs volledig in de vlammen opgegaan.

(Belga/RR/TE)

Dat schrijft de krant La Dernière Heure op basis van "meerdere politiebronnen". De order kwam volgens de krant van de administratieve overheid, dat wil zeggen van de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur."Onze collega's van de zone Zuid riepen om hulp over de radio. En wij mochten niet bewegen. En dat gedurende bijna een uur", aldus een agent van de zone Brussel-Elsene, die er aan toevoegt dat de order niet kwam van zijn eigen bazen.Volgens de bronnen van La Dernière Heure was het dus burgemeester, Yvan Mayeur, die opdracht gaf om geen extra politiemensen naar de Hallepoort te laten komen, omdat hij "de discussie" met de relschoppers een kans wou geven. De order zou 40 minuten van kracht gebleven zijn.Mayeur was zelf ter plaatse aanwezig, maar ontkent de beschuldiging: "Ik kon het niet verbieden aangezien men het me nooit gevraagd heeft", verdedigt hij zich. "Het spreekt voor zich dat agenten in dergelijk geval mogen tussenkomen", zegt Mayeur, die benadrukt dat niet hij maar de zonechef de verantwoordelijkheid draagt voor de operaties."Ik beslis niet wanneer de politie chargeert of terugtrekt", aldus nog Mayeur. De burgemeester gaat ook een klacht indienen tegen de relschoppers van donderdag. De politie maakte zaterdag nog bekend dat acht mensen gerechtelijk aangehouden zijn. 112 agenten raakten gewonden. Er zijn processen-verbaal opgemaakt voor de 62 beschadigde en 11 in brand gestoken voertuigen. Vier voertuigen zijn zelfs volledig in de vlammen opgegaan.(Belga/RR/TE)