Bruno Tobback: ‘SP.A moet weer uitgesproken links durven zijn’

© Belga

De SP.A heeft zich in het verleden te ver laten meeslepen in het verhaal over de ‘derde weg’, door nieuw en minder uitgesproken links te willen zijn. Dat zegt voorzitter Bruno Tobback.

De SP.A heeft zich in het verleden te ver laten meeslepen in het verhaal over de ‘derde weg’, door nieuw en minder uitgesproken links te willen zijn. Dat heeft voorzitter Bruno Tobback op het visiecongres toegegeven. Hij wil de zaken waar de SP.A in het verleden te vaak is “rondgefietst” weer uitgesproken durven aanpakken. “De uitdaging is duidelijk aan te geven waar je voor staat.”

SP.A blaast verzamelen voor een tweedaags visiecongres in de Gentse Vooruit. Na een hele dag themasessies rond onder meer wonen, diversiteit en fiscaliteit, kregen de opgedaagde socialisten ’s avonds ook de Nederlandse PvdA-leider Diederik Samsom over de vloer. Dat bood de Vlaamse socialisten meteen de kans hem uit te horen over het onverwachte verkiezingssucces van hun Nederlandse geestesgenoten. Volgens Samsom kwam die overwinning er niet zozeer door naar links op te schuiven, maar wel door veel uitgesprokener duidelijk te maken waar links voor staat.

“Uitgesprokener over veel keuzes die we wilden maken, maar waar we niet meer zo trots op waren.” Iets waar Tobback meteen op inhaakte. Ook hij wil dat SP.A weer duidelijk aangeeft waar het voor staat. “Het kan me niet schelen als mensen van rechts me dan een marxist noemen. Dat gaat niet over structuren of maatregelen van tien, twintig, vijftig jaar geleden. Wel over vasthouden aan waarden die eeuwig zijn, die je vertaalt naar moderne politiek, naar solidariteit en gelijkheid.”

Multiculturaliteit en communautair

De SP.A-topman wil zaken waar zijn partij te vaak omheen gefietst heeft, opnieuw duidelijk durven aanpakken. Zoals bijvoorbeeld de multiculturele samenleving. “Daar hebben we inderdaad te lang over gezwegen in de hoop dat het zichzelf zou oplossen. Een diverse samenleving is moeilijker, maar je taak als politicus is niet om dat vast te stellen. Diversiteit gaat niet weg, dus de uitdaging is niet roepen en schreeuwen dat het mislukt is, maar het doen lukken. En dat gaat werk, solidariteit en in een aantal gevallen strengheid kosten.”

Maar ook over het communautaire standpunt wil SP.A geen twijfel laten bestaan. Tobback bevestigde zijn geloof in België en plaatste daarbij het SP.A-voorstel over een federatie met vier gewesten tegenover het veel mistigere – “flouere” – verhaal van de N-VA over confederalisme “waar dan al dan niet separatisme achter schuilt”. Samsom van zijn kant trok van leer tegen de bredere strategie om “zoveel mogelijk anderen de schuld te geven, of het nu Grieken zijn of Walen”. “Wat nu nodig is, is een politiek die tegen mensen zegt: wij zijn één, wij zijn een samenleving. Samen gaan we de bruggen herstellen. Samen gaan we de problemen te lijf.”

Lode Vereeck

Zeker in dit moeilijk economische klimaat drukte hij de Vlaamse socialisten op het hart optimistisch te blijven en dat hart links te blijven dragen. Samsom was trouwens niet de enige opvallende gast op het SP.A-congres. Ook LDD-fractieleider in het Vlaams Parlement, Lode Vereeck, was van de partij. Hij was uitgenodigd voor een panelgesprek rond fiscaliteit, wat hij aangreep voor een pleidooi voor een vlaktaks. Volgens hem is die naast eenvoudiger ook progressiever, fraudebestendiger en beter voor de jobcreatie. De Leuvense professor André Decoster was het daar echter niet mee eens en ook de zaal bleek weinig verrassend niet gewonnen voor het idee. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content