Bruno Tobback (sp.a): ‘Meer dan 700 hectare waardevol bos van de kaart geschrapt door private belangen’

'Op sommige plaatsen heeft de regering er echt een aprilgrap van gemaakt, bijvoorbeeld door er een golfterrein aan toe te voegen.' © Belga

Volgens oppositiepartij sp.a heeft de Vlaamse regering een aantal eigenaars geplezierd door hun gronden niet in te kleuren als beschermd bos.

“Dienstbetoon heeft de bovenhand gekregen op natuurbescherming”, zegt Vlaams parlementslid Bruno Tobback woensdag. Hij wijst Open Vld en CD&V met de vinger.

Door private belangen te laten doorwegen op natuurbehoud, is meer dan 700 hectare waardevol bos van de kaart geschrapt.

Bruno Tobback, Vlaams parlementslid sp.a

Op de laatste vrijdag voor de paasvakantie besliste de regering om 12.262 hectare zonevreemde bossen te beschermen. Uit een analyse die sp.a nu heeft gemaakt, blijkt dat op de kaart die door de regering is goedgekeurd “enkele waardevolle bossen (zijn) weggelaten in vergelijking met eerdere ontwerpversies”.

Bruno Tobback legt uit dat onder meer het Ferrarisbos in Wilrijk, dat in handen is van transportbedrijf Essers, niet wordt beschermd. Grote delen van het Mastenbos rond het golfterrein ten oosten van Kapellen en bossen in de villawijken van Keerbergen evenmin. “Door private belangen te laten doorwegen op natuurbehoud, is meer dan 700 hectare waardevol bos van de kaart geschrapt.”

Aan de kaart heeft de regering ook 800 hectare minder belangrijk bos toegevoegd, zegt Tobback, “maar ze heeft er op sommige plaatsen echt een aprilgrap van gemaakt, bijvoorbeeld door er een golfterrein aan toe te voegen”. De regering ondergraaft volgens hem de ernst van de kaart, wat ook de rechtszekerheid voor de echt waardevolle bossen in het gedrang brengt. Bovendien bevat de kaart nog veel onduidelijkheden, zegt Tobback.

Tijdens een openbaar onderzoek kunnen belanghebbenden nog eventuele bezwaren en opmerkingen formuleren. Tobback voorspelt dat het aantal beschermde hectaren nog zal dalen.

In de krant De Morgen bevestigt minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) dat sommige bossen eerst wel zouden worden beschermd, maar het uiteindelijk niet haalden. “In de eerste versie werd een uitzondering gemaakt voor bossen waarvoor sinds 2014 een bouwaanvraag of bestemmingswijziging werd ingediend. Zij kregen geen bescherming. Na een discussie in het parlement is die uitzonderingsperiode verlengd. De uitzondering geldt nu vanaf 2000.”

Partner Content