Volgens zakenkrant De Tijd is SP.A-voorzitter Bruno Tobback op het eerste partijbestuur van het nieuwe politieke jaar 'weer zwaar onder vuur' komen liggen. De voorzitter staat in een 'open oorlog' in zijn eentje 'tegen de rest van zijn partij', klinkt het.

Het partijbureau van de Vlaamse socialisten moest gaan over de inhoudelijke herbronning en vernieuwing van de partij, maar werd overschaduwd door de opvolging van Tobback. De discussie opende met een verslag van een ideeënwisseling over de vernieuwing tussen Tobback, Freya Van den Bossche, Ingrid Lieten en John Crombez - zij zijn aangesteld om de vernieuwingsoperatie voor te bereiden. Dat Tobback liet verstaan dat er consensus was over de herbronning en de timing van de voorzittersverkiezingen, werd niet gesmaakt door leden van het partijbureau, meent De Tijd. Bij hen heerste 'ongeloof - en zelfs woede'.

Partijtje brullen

belga
© belga

Freya Van den Bossche maakte duidelijk dat er geen consensus was, wat volgens de krant ontaarde in 'een partijtje brullen' door Tobback: 'De discussie is gesloten. Er is geen vacature voor de functie van de voorzitter. Er wordt alleen nog over de inhoud gesproken.' Verschillende aanwezigen verlieten de vergadering daarop. In De Tijd zegt een van de leden van het partijbureau: 'Bruno is nu echt zijn laatste medestanders kwijt. Het is hij tegen de rest.'

John Crombez nieuwe Vlaamse fractieleider

Op het partijbureau werd John Crombez nog voorgedragen als de nieuwe fractieleider in het Vlaams parlement. Hij vervangt daarmee Bart Van Malderen. Tijdens de fractiedagen wordt Crombez officieel voorgesteld als fractieleider. Dan neemt hij ontslag als staatssecretaris voor Fraudebestrijding. Zijn bevoegdheden komen bij minister van Economie en partijgenoot Johan Vande Lanotte terecht.

John Crombez, BELGA
John Crombez © BELGA

John Crombez zei eerder in De Standaard al dat hij kandidaat is om de partij te leiden. 'Ik heb een uitgesproken mening over hoe het anders moet. Ik engageer me ook voor de vernieuwingsoperatie. Dan zou het wel gek zijn om geen kandidaat-voorzitter te zijn.' (Belga/SD)

Volgens zakenkrant De Tijd is SP.A-voorzitter Bruno Tobback op het eerste partijbestuur van het nieuwe politieke jaar 'weer zwaar onder vuur' komen liggen. De voorzitter staat in een 'open oorlog' in zijn eentje 'tegen de rest van zijn partij', klinkt het. Het partijbureau van de Vlaamse socialisten moest gaan over de inhoudelijke herbronning en vernieuwing van de partij, maar werd overschaduwd door de opvolging van Tobback. De discussie opende met een verslag van een ideeënwisseling over de vernieuwing tussen Tobback, Freya Van den Bossche, Ingrid Lieten en John Crombez - zij zijn aangesteld om de vernieuwingsoperatie voor te bereiden. Dat Tobback liet verstaan dat er consensus was over de herbronning en de timing van de voorzittersverkiezingen, werd niet gesmaakt door leden van het partijbureau, meent De Tijd. Bij hen heerste 'ongeloof - en zelfs woede'. Op het partijbureau werd John Crombez nog voorgedragen als de nieuwe fractieleider in het Vlaams parlement. Hij vervangt daarmee Bart Van Malderen. Tijdens de fractiedagen wordt Crombez officieel voorgesteld als fractieleider. Dan neemt hij ontslag als staatssecretaris voor Fraudebestrijding. Zijn bevoegdheden komen bij minister van Economie en partijgenoot Johan Vande Lanotte terecht. John Crombez zei eerder in De Standaard al dat hij kandidaat is om de partij te leiden. 'Ik heb een uitgesproken mening over hoe het anders moet. Ik engageer me ook voor de vernieuwingsoperatie. Dan zou het wel gek zijn om geen kandidaat-voorzitter te zijn.' (Belga/SD)