Voor de rechtbank van Bergen loopt een proces rond een grote zaak van valsemunterij. Elf gedaagden staan terecht. In het onderzoek dat voorafging aan de rechtzaak, wordt Mario Franco in een proces-verbaal gesitueerd in het organigram van de criminele organisatie die banden met de maffia zou onderhouden.

Maffia

De zaak kwam aan het licht op 30 mei 2011. Het parket van Bergen kondigde de arrestatie aan van 11 verdachten. Het ging om Belgen van Italiaanse afkomt uit Bergen en omgeving. Volgens het parket hadden ze banden met de maffia in Napels.

Muntstukken

De bende werd verdacht van valsemunterij. De verdachten zouden op grote schaal biljetten van 50 en 100 euro namaken. Opvallend was dat het gerecht ook valse muntstukken van 1 euro en van 50 cent aantrof. Bij huiszoekingen werden voor 25.000 euro valse muntstukken en voor 60.000 euro valse bankbiljetten in beslag genomen.

Tijdens het proces bracht de advocaat van één van de verdachten Mario en Franco Di Rupo, de broers van premier Elio Di Rupo ter sprake. 'Het is niet mijn bedoeling om hier afwezigen te viseren tegen wie het parket geen enkele aanklacht weerhouden heeft, maar als zij afwezig zijn, dan moet mijn cliënt hier vandaag ook niet zijn.'

Drukpers

De advocaat citeerde uit het onderzoek dat Mario Di Rupo tien jaar lang de huurder was van een hangar waar een drukpers werd gevonden om vals geld te maken. Uit het onderzoek zou volgens de pleiter blijken dat Mario samen met zijn broer Franco, van beroep electricien, actie ondernam om die pers te doen werken. De broers zouden dus op zijn minst op de hoogte zijn van de details van de valsemunterij.

Geen van beide broers Di Rupo is in staat van beschuldiging gesteld. Dat betekent dat het parket geen aanwijzing van schuld kan aantonen. Volgens de verdediging staan voor de rechtbank van Bergen beklaagden terecht die minder te verwijten valt dan Mario Di Rupo. (EE)

Voor de rechtbank van Bergen loopt een proces rond een grote zaak van valsemunterij. Elf gedaagden staan terecht. In het onderzoek dat voorafging aan de rechtzaak, wordt Mario Franco in een proces-verbaal gesitueerd in het organigram van de criminele organisatie die banden met de maffia zou onderhouden. Maffia De zaak kwam aan het licht op 30 mei 2011. Het parket van Bergen kondigde de arrestatie aan van 11 verdachten. Het ging om Belgen van Italiaanse afkomt uit Bergen en omgeving. Volgens het parket hadden ze banden met de maffia in Napels. Muntstukken De bende werd verdacht van valsemunterij. De verdachten zouden op grote schaal biljetten van 50 en 100 euro namaken. Opvallend was dat het gerecht ook valse muntstukken van 1 euro en van 50 cent aantrof. Bij huiszoekingen werden voor 25.000 euro valse muntstukken en voor 60.000 euro valse bankbiljetten in beslag genomen. Tijdens het proces bracht de advocaat van één van de verdachten Mario en Franco Di Rupo, de broers van premier Elio Di Rupo ter sprake. 'Het is niet mijn bedoeling om hier afwezigen te viseren tegen wie het parket geen enkele aanklacht weerhouden heeft, maar als zij afwezig zijn, dan moet mijn cliënt hier vandaag ook niet zijn.' Drukpers De advocaat citeerde uit het onderzoek dat Mario Di Rupo tien jaar lang de huurder was van een hangar waar een drukpers werd gevonden om vals geld te maken. Uit het onderzoek zou volgens de pleiter blijken dat Mario samen met zijn broer Franco, van beroep electricien, actie ondernam om die pers te doen werken. De broers zouden dus op zijn minst op de hoogte zijn van de details van de valsemunterij. Geen van beide broers Di Rupo is in staat van beschuldiging gesteld. Dat betekent dat het parket geen aanwijzing van schuld kan aantonen. Volgens de verdediging staan voor de rechtbank van Bergen beklaagden terecht die minder te verwijten valt dan Mario Di Rupo. (EE)