Er is een einde gekomen aan het kartel tussen CD&V en N-VA op nationaal en Vlaams niveau. Dat heeft CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dinsdagavond bevestigd. Op lokaal en provinciaal vlak blijft het kartel bestaan.

Maandag was al duidelijk geworden dat het kartel op zijn laatste benen liep. De N-VA besliste zondag immers de federale regering niet meer te steunen. En maandag stapte de partij uit de Vlaamse regering. Beide regeringen worden geleid door CD&V.

N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde daarop dat verdere samenwerking in kartelverband bijna onmogelijk was. Het leek hem moeilijk tot onmogelijk dat beide partijen nog samen op één kieslijst zouden staan.

Dinsdag werd de breuk bevestigd na een gesprek tussen Marianne Thyssen en Bart De Wever.

'We hebben vastgesteld dat wat het Vlaamse en het federale niveau betreft onze wegen uiteen gaan', zo verklaarde Thyssen dinsdagavond na afloop van de algemene vergadering bij CD&V. Op het lokale en provinciale niveau blijven de kartelbanden bestaan.

Communautaire dialoog start op 8 oktober

Volgens Thyssen heeft de CD&V-top de algemene vergadering kunnen overtuigen dat de beslissing om deel te nemen aan de communautaire dialoog onder leiding van Kris Peeters de juiste is. De N-VA weigerde eerder deel te nemen aan de communautaire dialoog.

De keuze die CD&V heeft gemaakt voor de communautaire dialoog zal op zaterdag 27 september nog worden besproken op een partijcongres.

Vlaams minister-president Kris Peeters maakte dinsdagavond alvast bekend dat de eerste vergadering van de communautaire dialoog zal plaatshebben op 8 oktober.

'Bladzijde omgedraaid'

Premier Yves Leterme, die mee aan de wieg stond van het kartelakkoord dat CD&V en N-VA op 14 februari 2004 sloten, verklaarde dinsdagavond dat 'de bladzijde is omgedraaid'.

Volgens Leterme heeft de N-VA haar verantwoordelijkheid voor een dialoog met het oog op een staatshervorming niet willen nemen. 'De N-VA wilde zich niet achter de evidentie scharen dat er een compromis met de Franstaligen nodig is', aldus Leterme.

Er is een einde gekomen aan het kartel tussen CD&V en N-VA op nationaal en Vlaams niveau. Dat heeft CD&V-voorzitster Marianne Thyssen dinsdagavond bevestigd. Op lokaal en provinciaal vlak blijft het kartel bestaan.Maandag was al duidelijk geworden dat het kartel op zijn laatste benen liep. De N-VA besliste zondag immers de federale regering niet meer te steunen. En maandag stapte de partij uit de Vlaamse regering. Beide regeringen worden geleid door CD&V.N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde daarop dat verdere samenwerking in kartelverband bijna onmogelijk was. Het leek hem moeilijk tot onmogelijk dat beide partijen nog samen op één kieslijst zouden staan.Dinsdag werd de breuk bevestigd na een gesprek tussen Marianne Thyssen en Bart De Wever.'We hebben vastgesteld dat wat het Vlaamse en het federale niveau betreft onze wegen uiteen gaan', zo verklaarde Thyssen dinsdagavond na afloop van de algemene vergadering bij CD&V. Op het lokale en provinciale niveau blijven de kartelbanden bestaan.Communautaire dialoog start op 8 oktoberVolgens Thyssen heeft de CD&V-top de algemene vergadering kunnen overtuigen dat de beslissing om deel te nemen aan de communautaire dialoog onder leiding van Kris Peeters de juiste is. De N-VA weigerde eerder deel te nemen aan de communautaire dialoog.De keuze die CD&V heeft gemaakt voor de communautaire dialoog zal op zaterdag 27 september nog worden besproken op een partijcongres.Vlaams minister-president Kris Peeters maakte dinsdagavond alvast bekend dat de eerste vergadering van de communautaire dialoog zal plaatshebben op 8 oktober.'Bladzijde omgedraaid'Premier Yves Leterme, die mee aan de wieg stond van het kartelakkoord dat CD&V en N-VA op 14 februari 2004 sloten, verklaarde dinsdagavond dat 'de bladzijde is omgedraaid'.Volgens Leterme heeft de N-VA haar verantwoordelijkheid voor een dialoog met het oog op een staatshervorming niet willen nemen. 'De N-VA wilde zich niet achter de evidentie scharen dat er een compromis met de Franstaligen nodig is', aldus Leterme.