Bourgeois zet puntjes op communautaire i: ‘Grondwet moet in 2019 voor herziening vatbaar zijn’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) © Belga
Simon Demeulemeester

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat de Grondwet in 2019 herzien moet kunnen worden. Dat heeft hij gezegd in een toespraak voor de Vlaamse Volksbeweging.

In zijn toespraak voor de Vlaamse Volksbeweging (VVB) heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) enkele puntjes op de communautaire i gezet. Bourgeois vindt dat de grondwet in 2019 voor herziening vatbaar moet zijn, benadrukt dat Brussel ‘nooit’ mag uitbreiden en noemt het ‘een vanzelfsprekendheid’ dat voormalige deelstaten bij eventuele onafhankelijkheid EU-lid blijven.

Bourgeois bewaarde het meest concrete communautaire punt tot het einde: ‘Overigens ben ik van mening dat de grondwet in 2019 voor herziening vatbaar moet zijn’.

Hij formuleert het Cato de Oude-gewijs als een persoonlijk standpunt, maar de vraag is in hoeverre zijn flamingante toehoorders dit als een belofte zullen meenemen naar 2019. De ontslagnemende regering-Di Rupo zette artikel 195 niet op de lijst met voor herziening vatbaar te verklaren grondwetsartikels. Dat maakt een ruime staatshervorming de facto onmogelijk, zo kloeg N-VA toen aan. Afwachten dus of N-VA haar coalitiepartners CD&V, Open VLD en – vooral – MR deze keer wel zo ver krijgt.

Helemaal eindigen deed Bourgeois met een oproep aan de Vlaamse Volksbeweging (VVB) en de Vlaamse beweging ‘om mee na te denken over verdere stappen naar een ontvoogd Vlaanderen’. Dat is in essentie de denkoefening die het nieuwe communautaire project Vuye-Wouters moet faciliteren. Die oproep zit dus in de lijn van de communautaire doorstart van N-VA.

Bourgeois behandelde verder in zijn speech alle grote Vlaamse en Vlaams-nationalistische thema’s.

Zoals de ‘moeizame, maar gelukkig ook geweldloze taalstrijd‘: Bourgeois hamert op taal als emancipatorisch middel. Of de prioritaire samenwerking met Nederland, dat zowel politiek, cultureel als economisch de ‘beste buur’ is.

Uiteraard besteedde Bourgeois uitgebreid aandacht aan de Europese Unie ook. N-VA evolueerde van erg pro naar EU-kritisch. Het was De Wever zelf die na de verkiezingen van 2014 op het partijbureau pleitte voor de toetreding tot de conservatieve, erg EU-kritische ECR-fractie in het Europees parlement. En dus ook tegen toetreding tot de liberale ALDE van Guy ‘Verenigde Staten van Europa’ Verhofstadt.

Voor Bourgeois is Europa ‘de enige manier om onze stem wereldwijd te laten weerklinken’. Maar hij stelt ook de vraag: ‘Waar hoeft de Unie zich niet in te mengen, gelet op het subsidiariteitsprincipe?’

‘Vroegere deelstaat blijft vanzelfsprekend EU-lidstaat’

In die Europese context besteed Bourgeois weinig verrassend veel ruimte aan de vragen tot meer zelfbeschikking en zelfs onafhankelijkheid van ‘vrienden in Schotland, Baskenland, Catalonië en Beieren’. Voor Bourgeois is het helder: stappen Schotland uit het Verenigd Koninkrijk en Baskenland en Catalonië uit Spanje – en in wat voorlopig evenzeer wensdroom is: Vlaanderen uit België? – dan blijven zij EU-lidstaten. ‘Het EU-lidmaatschap van een vroegere deelstaat zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, zonder de gehele toetredingsprocedure te moeten doorlopen.’

‘Heeft Vlaamse beweging nagelaten nieuwkomers hand te reiken?’

Hij lanceerde als uitsmijter aan de Vlaamse beweging de oproep ‘om mee na te denken over verdere stappen naar een ontvoogd Vlaanderen’ en stelde de – retorisch bedoelde? – vraag of zij ‘niet (heeft) nagelaten de hand te reiken aan de nieuwkomers?’.

Communautaire puntjes op de i, na woelige week

Dat Bourgeois bezwoer dat het DNA van zijn partij – dat mag tamelijk letterlijk genomen worden: Bourgeois is de founding father – niet is veranderd, valt niet uit de lucht. Meer zelfs, dat was nodig na een week waarin N-VA-voorzitter Bart De Wever aankondigde de communautaire motor weer aan te zwengelen en daarbij ook in de verf zette hoe moeizaam de relatie was geworden tussen de Vlaams-nationalistische regeringspartij die het communautaire voor vijf jaar in de koelkast stak en haar traditionele flamingante achterban.

Bovendien kwam daarop de kritiek dat De Wever met de aankondiging van een communautair project niet meer deed dan een lastige personeelswissel in de Kamerfractie camoufleren. Hendrik Vuye en Veerle Wouters deden afstand van het fractieleiderschap en zullen zich toeleggen op een werkgroep buiten de partij, die in aanloop naar de verkiezingen van 2019 moet werken rond confederalisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content