Bourgeois verbaasd over diplomatieke rel tussen Spanje en Vlaanderen: ‘Nog nooit gebeurd in EU’

Geert Bourgeois © Belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het verbreken van de diplomatieke banden door Spanje naar aanleiding van uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans een ‘zeer onvriendelijke daad’, ongezien in de geschiedenis van de Europese Unie.

Minister-president Geert Bourgeois zegt in De Ochtend geen officieel bericht gekregen te hebben van de maatregel. Er is volgens hem enkel een ‘note verbale’ aan de Belgische ambassadeur, waarvan hij de inhoud nog niet kent. Bourgeois heeft dus geen zicht op de precieze motivering van Spanje, maar wijst erop dat het om een ongeziene situatie gaat. ‘Dit is nog nooit gebeurd in de Europese Unie, niet sinds de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staat (EGKS) in 1952 en wellicht ook niet sinds 1945’, aldus de Vlaams minister-president.

Voor Geert Bourgeois gaat het om een onvriendelijke daad tegen over een andere lidstaat van de Europese Unie. Het bijzondere is dat de sanctie er komt naar aanleiding van uitspraken van de voorzitter van het Vlaams Parlement. Bourgeois verwijst daarbij naar de vrijheid van meningsuiting en de scheiding der machten. De diplomatiek vertegenwoordiger is de vertegenwoordiger van de regering, dus de uitvoerende macht, terwijl Jan Peumans de wetgevende macht vertegenwoordigt.

Bourgeois wijst er ook op dat de Vlaams vertegenwoordiger geen persona non grata verklaard is, maar enkel zijn diplomatieke status verliest. Ook dat is niet gebruikelijk.

De minister-president gaat daarom de Spaanse ambassadeur in België convoceren en hoopt hem vandaag of donderdag te kunnen spreken. Hij wil hem vragen dat Spanje de sanctie intrekt en de banden met Vlaanderen herstelt.

‘Rechtsstaat onwaardig’

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans benadrukt dat hij bij de opening van de fototentoonstelling in het Vlaams Parlement enkel herhaald heeft wat hij in zijn een brief aan de opgesloten voormalige voorzitster van het Catalaanse Parlement, Carme Forcadell, had geschreven. Voor die brief werd de Belgische ambassadeur in Spanje overigens vorige maand op het matje geroepen. Volgens de parlementsvoorzitter heeft de aanwezigheid van de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont bij de opening van de tentoonstelling Spanje gestoord, ‘maar Puigdemont heeft het volste recht om in het Vlaams Parlement te zijn, zoals elke burger’.

Peumans is alvast niet van plan om zijn toon te milderen. Hij blijft erbij dat het niet kan dat politici omwille van hun mening opgesloten worden. ‘Dat is een rechtsstaat onwaardig’. Hij schaart zich ook volledig achter de woorden van minister-president Geert Bourgeois over het intrekken van de diplomatieke status van de Vlaamse vertegenwoordiger in Spanje. Overigens relativeert Peumans die sanctie: ‘Hij kan zijn werk nog doen, hij enkel zijn diplomatieke status verloren’.

Partner Content