Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois heeft fel gereageerd op de kritiek rond het starterspakket "Migreren naar Vlaanderen" voor gezinsherenigers. De N-VA-minister betreurt vooral de "infantiele en ridiculiserende" manier waarop sommige media zijn omgesprongen met de starterskit.

Vorige week ontstond er commotie rond de starterskit waarmee Bourgeois gezinsherenigers wil voorbereiden op hun migratie naar Vlaanderen. Zo klonk er in sommige media kritiek op bepaalde zinnetjes uit de brochure, bijvoorbeeld rond het feit dat Vlamingen stipt zijn en dat men in Vlaanderen zijn vrouw en kinderen niet slaat.

'Experts stelden brochure op, niet ikzelf'

Vlaams minister Bourgeois pareerde in het Vlaams Parlement de kritiek op de brochure. Zo benadrukte hij dat de brochure niet door hemzelf is opgesteld, maar door experts en wetenschappers van onder meer de Koning Boudewijnstichting en het Leuvense onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA).

'Door ridiculisering bleef opbouwend debat achterwege'

Maar vooral de manier waarop sommige media de brochure op een "infantiele en ridiculiserende manier" hebben benaderd, zit Bourgeois hoog. Het Laatste Nieuws, De Morgen-columnist Hugo Camps, de VRT en De Standaard kregen van Bourgeois een veeg uit de pan. Door zinnetjes uit hun context te halen is de brochure "geridiculiseerd" en bleef een "opbouwend debat" achterwege, betreurt Bourgeois.

De N-VA-minister benadrukt dat het niet de bedoeling was om mensen te stigmatiseren, maar om te informeren hoe de Vlaamse samenleving in mekaar zit. "Ik ben het ermee eens dat over bepaalde zinnetjes kan worden gediscussieerd. Over de grondtoon echter niet", aldus Bourgeois. (Belga/SD)


Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois heeft fel gereageerd op de kritiek rond het starterspakket "Migreren naar Vlaanderen" voor gezinsherenigers. De N-VA-minister betreurt vooral de "infantiele en ridiculiserende" manier waarop sommige media zijn omgesprongen met de starterskit. Vorige week ontstond er commotie rond de starterskit waarmee Bourgeois gezinsherenigers wil voorbereiden op hun migratie naar Vlaanderen. Zo klonk er in sommige media kritiek op bepaalde zinnetjes uit de brochure, bijvoorbeeld rond het feit dat Vlamingen stipt zijn en dat men in Vlaanderen zijn vrouw en kinderen niet slaat. 'Experts stelden brochure op, niet ikzelf'Vlaams minister Bourgeois pareerde in het Vlaams Parlement de kritiek op de brochure. Zo benadrukte hij dat de brochure niet door hemzelf is opgesteld, maar door experts en wetenschappers van onder meer de Koning Boudewijnstichting en het Leuvense onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA). 'Door ridiculisering bleef opbouwend debat achterwege'Maar vooral de manier waarop sommige media de brochure op een "infantiele en ridiculiserende manier" hebben benaderd, zit Bourgeois hoog. Het Laatste Nieuws, De Morgen-columnist Hugo Camps, de VRT en De Standaard kregen van Bourgeois een veeg uit de pan. Door zinnetjes uit hun context te halen is de brochure "geridiculiseerd" en bleef een "opbouwend debat" achterwege, betreurt Bourgeois. De N-VA-minister benadrukt dat het niet de bedoeling was om mensen te stigmatiseren, maar om te informeren hoe de Vlaamse samenleving in mekaar zit. "Ik ben het ermee eens dat over bepaalde zinnetjes kan worden gediscussieerd. Over de grondtoon echter niet", aldus Bourgeois. (Belga/SD)