De Turkse ambassade in Brussel vindt dat de Vlaamse regering onderzoek moet doen naar de geldstromen bij de Gülen-beweging en verwante organisaties in Vlaanderen. 'Dan zal blijken dat zij 'paravents' zijn, schermen waarachter de terreurorganisatie schuilgaat', aldus woordvoerder Veysel Filiz dinsdag in de Gazet van Antwerpen. Volgens Filiz hebben ook 'de Vlaamse overheid en minister-president Geert Bourgeois' (N-VA) goede banden met de Gülen-organisaties.

Met die uitspraken gaat de ambassademedewerker volgens Bourgeois zijn boekje ver te buiten. Hij wijst er onder meer op dat diplomaten zich niet horen te mengen in binnenlandse aangelegenheden. 'Het is volstrekt onaanvaardbaar dat een ambassademedewerker de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt', aldus Bourgeois in een reactie aan Belga. De uitlatingen houden volgens Bourgeois ook helemaal geen steek. 'Beschuldigingen dat de Vlaamse regering terroristische organisaties zou steunen, neem ik niet. Dit is te gek voor woorden. Als iemand bewijzen heeft van onwettige daden, kan hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht', luidt het.

Bourgeois zal contact opnemen met de Turkse ambassadeur in Brussel om zijn ongenoegen over de uitspraken te laten blijken. De minister-president herhaalt ook nog eens zijn oproep 'om de kalmte te bewaren en Turkse spanningen niet te importeren in Vlaanderen'. (BELGA/JVL)

De Turkse ambassade in Brussel vindt dat de Vlaamse regering onderzoek moet doen naar de geldstromen bij de Gülen-beweging en verwante organisaties in Vlaanderen. 'Dan zal blijken dat zij 'paravents' zijn, schermen waarachter de terreurorganisatie schuilgaat', aldus woordvoerder Veysel Filiz dinsdag in de Gazet van Antwerpen. Volgens Filiz hebben ook 'de Vlaamse overheid en minister-president Geert Bourgeois' (N-VA) goede banden met de Gülen-organisaties. Met die uitspraken gaat de ambassademedewerker volgens Bourgeois zijn boekje ver te buiten. Hij wijst er onder meer op dat diplomaten zich niet horen te mengen in binnenlandse aangelegenheden. 'Het is volstrekt onaanvaardbaar dat een ambassademedewerker de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt', aldus Bourgeois in een reactie aan Belga. De uitlatingen houden volgens Bourgeois ook helemaal geen steek. 'Beschuldigingen dat de Vlaamse regering terroristische organisaties zou steunen, neem ik niet. Dit is te gek voor woorden. Als iemand bewijzen heeft van onwettige daden, kan hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht', luidt het. Bourgeois zal contact opnemen met de Turkse ambassadeur in Brussel om zijn ongenoegen over de uitspraken te laten blijken. De minister-president herhaalt ook nog eens zijn oproep 'om de kalmte te bewaren en Turkse spanningen niet te importeren in Vlaanderen'. (BELGA/JVL)