Bizarre briefjes Kim De Gelder onthullen zijn ‘motief’

© Belga

In drie handgeschreven briefjes geeft Kim De Gelder een verklaring voor de moorden in Vrasene en Dendermonde. Hij haalt daarbij Brussel-Halle-Vilvoorde en Osama bin Laden aan.

De briefjes, die vermoedelijk geschreven werden in de gevangenis tijdens het proces, zijn authentiek, zo bevestigt de advocaat van Kim De Gelder, jaak Haentjens. De nieuwsdienst van vtm kon exclusief de hand leggen op de merkwaardige schrijfsels.

In de briefjes zegt De Gelder waarom hij de moorden pleegde. Twee weken geleden kreeg De Gelder levenslang voor 4 moorden en 25 moordpogingen.

Het handschrift en de taal zijn aanvankelijk netjes en correct, maar vervallen naar het einde toe in lelijk geschreven wartaal. Zo legt hij onder meer de schuld voor zijn daden bij zijn ouders en zijn kindertijd: ‘De feiten die ik gepleegd heb zijn enkel te verklaren vanuit mijn jeugd. Vanaf ik 15 jaar was begon ik mijn zoektocht naar gelijken inzake volwassenheid. Ik werd vaak op kinderachtige wijze uitgesloten op school. Dit maakte me depressief. Omdat ik geen gelijken vond besloot ik op mijn 18 zelfmoord te plegen. Helaas mislukte dit.’

Brussel-Halle-Vilvoorde

De Gelder haalt verder nog enkele vreemde argumenten aan voor zijn gedrag. ‘Omdat ik in de gedachtengang leefde dat ik nooit vrij kon zijn om te studeren wat ik wilde en me in de noodzaak zag om me op gewelddadige wijze van mijn ouders, mijn verleden en de Vlaamse maatschappij af te scheuren begon ik aan mijn eigen revolutie door een plan op te stellen waarin ik de Belgische staat kon herschikken. Ik verwijs hiervoor door naar het gerechtelijk arrondissement Brussel Halle Vilvoorde. De rest oftewel de feiten; Zijn geschiedenis.’

In de briefjes vraagt De Gelder ook om een milde straf. ‘Als jullie mij de dood toewensen, onthoud dit dan goed, moorden is erger dan zelfmoord plegen’, schrijft hij. ‘Geef me een straf alstublieft waarbij ik me gedurende 10 jaar enkel mag verplaatsen op het erf van mijn ouders tot alle problemen tussen mij en de burgerlijke partijen v/d baan zijn. Ik beloof jullie plechtig, aan alle mensen in de zaal, dat als er een oorlog uitbreekt in België, ik gewoon pacifistisch zal zijn en niet zal deelnemen. Ik zal neutraal zijn en me voortaan houden aan de 10 geboden. Ik heb me vaak onnozel gedragen in de gevangenis om fysieke aanvallen te vermijden. Laat me alstublieft naar huis gaan zodat ik kan leven in eer en geweten kan laten herstellen, zodat ik mijn vrijheid: bier drinken en studeren en wijven poepen.’

Osama bin Laden

Tot slot verheerlijkt De Gelder in zijn schrijfsels ook Osama bin laden: ‘Vooral de verwerking van mijn verleden was de onderliggende oorzaak van mijn depressie. Mijn evenbeeld? Osama Bin Laden. Ofwel een moslim met verstand. Wat is er erger dan moord? Smart. En in andere landen gebeuren er nog veel ergere dingen dan moord.’

Volgens zijn advocaat Haentjens bewijzen de briefjes nogmaals zijn incoherentie en passen ze helemaal in het verhaal dat hij al vier jaar lang verkondigt: Kim De Gelder is geestesziek.

Haentjens heeft nog tot maandag 16 uur de tijd om eventueel in cassatie te gaan tegen het arrest van het Gentse hof van assisen, dat zijn cliënt veroordeelde tot levenslange opsluiting. Na het arrest van het hof van assisen heeft een veroordeelde of zijn advocaat immers vijftien dagen de tijd om cassatieberoep aan te tekenen. Voorlopig heeft Haentjens dat nog niet gedaan.

Geen eerlijk proces

Haentjens zei op de dag van de veroordeling dat hij zijn cliënt adviseerde geen cassatieberoep aan te tekenen tegen het arrest van het assisenhof. Later verklaarde hij dat hij eraan twijfelde of zijn cliënt wel een eerlijk proces had gekregen, omdat diens geestestoestand niet correct beoordeeld zou zijn bij gebrek aan een psychiatrisch observatiecentrum. Haentjens overweegt daardoor in cassatie te gaan, met het oog op een latere procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby’s Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content