De Antwerpse bisschop Johan Bonny distantieert zich van de uitspraak van aartsbisschop André Léonard dat pedofiele priesters die niet meer in functie zijn niet meer moeten worden vervolgd.

'Ik heb daar een probleem mee', zo zei Bonny zondag in De Zevende Dag (Eén) over de stelling van Léonard, die later wel door diens woordvoerder werd genuanceerd.

De bisschop van Antwerpen benadrukte dat het om de persoonlijke mening ging van Léonard en niet om een standpunt van de bisschoppenconferentie. Maar Bonny begrijpt dat veel mensen dat onderscheid niet maken. 'Als ze de aartsbisschop zien, dan zien ze de hele kerk van België achter hem'.

Volgens Bonny heeft Léonard wellicht teveel willen zeggen met te weinig woorden. 'Het moet duidelijk zijn dat het gerecht uitmaakt binnen welke lijnen het gerecht wil werken, naar de aard van de feiten, maar ook naar leeftijd toe'.

Vanuit bepaalde hoeken wordt gevraagd om het ontslag van Léonard, maar volgens Bonny is dat niet aan de orde. 'Binnen de kerk zijn er zo'n moeilijke dossiers dat het moeilijk is om met z'n allen op hetzelfde moment hetzelfde te zeggen. Ik zeg niet dat we Jonas uit de boot moeten gooien, maar dat we beter moeten communiceren is waar. We gaan allen samen opnieuw praten', aldus de bisschop.

IPB: Léonard geeft blijk van hooghartige houding

Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), het grootste overlegorgaan van de katholieke kerk in Vlaanderen, had zich vrijdag al gedistantieerd van de verklaring van Léonard.

Volgens voorzitster Josiane Caproens gaat het IPB niet akkoord met wat Léonard doet. 'We vinden dat hij zich te veel boven de gelovigen stelt en zich voordoet alsof hij de waarheid bezit. Hij voelt zich nog gesterkt in zijn houding door de oppositie die hij krijgt'.

Het stuit het IPB vooral tegen de borst dat Léonard zijn excuses niet aanbiedt aan degenen die hij voor het hoofd stoot. 'Het is een hooghartige houding en we willen ons daarvan distantiëren'.

De gepensioneerde priester Rik Devillé liet zaterdag weten dat hij Léonard dankbaar is. Hij is het niet eens met hem, maar door de 'klare taal' van de aartsbisschop kunnen veel katholieke organisaties nu gemakkelijker afstand nemen van 'hardliners
als Léonard en Ratzinger' en van het 'Roomse dictaat', aldus Devillé.

De Antwerpse bisschop Johan Bonny distantieert zich van de uitspraak van aartsbisschop André Léonard dat pedofiele priesters die niet meer in functie zijn niet meer moeten worden vervolgd.'Ik heb daar een probleem mee', zo zei Bonny zondag in De Zevende Dag (Eén) over de stelling van Léonard, die later wel door diens woordvoerder werd genuanceerd. De bisschop van Antwerpen benadrukte dat het om de persoonlijke mening ging van Léonard en niet om een standpunt van de bisschoppenconferentie. Maar Bonny begrijpt dat veel mensen dat onderscheid niet maken. 'Als ze de aartsbisschop zien, dan zien ze de hele kerk van België achter hem'.Volgens Bonny heeft Léonard wellicht teveel willen zeggen met te weinig woorden. 'Het moet duidelijk zijn dat het gerecht uitmaakt binnen welke lijnen het gerecht wil werken, naar de aard van de feiten, maar ook naar leeftijd toe'. Vanuit bepaalde hoeken wordt gevraagd om het ontslag van Léonard, maar volgens Bonny is dat niet aan de orde. 'Binnen de kerk zijn er zo'n moeilijke dossiers dat het moeilijk is om met z'n allen op hetzelfde moment hetzelfde te zeggen. Ik zeg niet dat we Jonas uit de boot moeten gooien, maar dat we beter moeten communiceren is waar. We gaan allen samen opnieuw praten', aldus de bisschop.IPB: Léonard geeft blijk van hooghartige houding Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), het grootste overlegorgaan van de katholieke kerk in Vlaanderen, had zich vrijdag al gedistantieerd van de verklaring van Léonard.Volgens voorzitster Josiane Caproens gaat het IPB niet akkoord met wat Léonard doet. 'We vinden dat hij zich te veel boven de gelovigen stelt en zich voordoet alsof hij de waarheid bezit. Hij voelt zich nog gesterkt in zijn houding door de oppositie die hij krijgt'.Het stuit het IPB vooral tegen de borst dat Léonard zijn excuses niet aanbiedt aan degenen die hij voor het hoofd stoot. 'Het is een hooghartige houding en we willen ons daarvan distantiëren'.De gepensioneerde priester Rik Devillé liet zaterdag weten dat hij Léonard dankbaar is. Hij is het niet eens met hem, maar door de 'klare taal' van de aartsbisschop kunnen veel katholieke organisaties nu gemakkelijker afstand nemen van 'hardliners als Léonard en Ratzinger' en van het 'Roomse dictaat', aldus Devillé.