Een jaar geleden werd belmenietmeer.be gelanceerd. De website is een succes, want 985.000 mensen lieten zich via de website al opnemen in een databank, die wordt doorgespeeld naar telemarketingbedrijven. Telemarketeers mogen mensen die zich op de lijst lieten zetten, niet meer bellen.

Niet al die bedrijven houden zich aan de regels, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Economische Inspectie bij 70 telemarketingbedrijven. Dat schrijft Deredactie. 28 bedrijven, omgerekend 4 op de 10, werden betrapt op overtredingen. Dat gebeurde bij een screening van maar liefst 1.470.368 oproepen. 51.400 daarvan, oftewel 3,5 procent, gingen naar telefoonnummers die op de lijst stonden.

Van waarschuwing tot boete

'Het gaat om kleine en grote overtredingen', weet minister van Economie Kris Peeters (CD&V). 'Tegen één bedrijf is een procedure opgestart om de activiteiten te laten staken, omdat zij het al te bont hebben gemaakt', legt de minister uit, 'en twintig ondernemingen hebben een administratieve boete gekregen, die 156 tot 60.000 euro kan bedragen. Zes bedrijven kregen een formele waarschuwing'.

De meeste inbreuken kwamen volgens de minister voort uit onzorgvuldigheid. Zo maakte in 16 gevallen de onderneming gebruik van de bel-me-niet-meer-lijst, maar kwam die niet helemaal overeen met hun eigen databestand. In tien gevallen controleerde het bedrijf niet of de nummers op de lijst stonden. Maar er waren ook straffere overtredingen. Zo werden zeven keer agressieve handelspraktijken vastgesteld waarbij er herhaaldelijk werd gebeld naar nummers die op de bel-me-niet-meer-lijst staan. (JVL)

Een jaar geleden werd belmenietmeer.be gelanceerd. De website is een succes, want 985.000 mensen lieten zich via de website al opnemen in een databank, die wordt doorgespeeld naar telemarketingbedrijven. Telemarketeers mogen mensen die zich op de lijst lieten zetten, niet meer bellen.Niet al die bedrijven houden zich aan de regels, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Economische Inspectie bij 70 telemarketingbedrijven. Dat schrijft Deredactie. 28 bedrijven, omgerekend 4 op de 10, werden betrapt op overtredingen. Dat gebeurde bij een screening van maar liefst 1.470.368 oproepen. 51.400 daarvan, oftewel 3,5 procent, gingen naar telefoonnummers die op de lijst stonden.'Het gaat om kleine en grote overtredingen', weet minister van Economie Kris Peeters (CD&V). 'Tegen één bedrijf is een procedure opgestart om de activiteiten te laten staken, omdat zij het al te bont hebben gemaakt', legt de minister uit, 'en twintig ondernemingen hebben een administratieve boete gekregen, die 156 tot 60.000 euro kan bedragen. Zes bedrijven kregen een formele waarschuwing'.De meeste inbreuken kwamen volgens de minister voort uit onzorgvuldigheid. Zo maakte in 16 gevallen de onderneming gebruik van de bel-me-niet-meer-lijst, maar kwam die niet helemaal overeen met hun eigen databestand. In tien gevallen controleerde het bedrijf niet of de nummers op de lijst stonden. Maar er waren ook straffere overtredingen. Zo werden zeven keer agressieve handelspraktijken vastgesteld waarbij er herhaaldelijk werd gebeld naar nummers die op de bel-me-niet-meer-lijst staan. (JVL)