De afgelopen winter is de Belgische bijenpopulatie gekrompen met zo’n 22,5 procent. Dat blijkt uit een enquête die het bijeninstituut Honeybee Valley van UGent maandag publiceerde samen met CRA-W en CARI. ‘Het is geen goed cijfer’, aldus Ellen Danneels van Honeybee Valley.
De enquête bevroeg 710 imkers over heel België. Zij zagen deze winter 1.679 bijenvolken verloren gaan. ‘We zien tien procent wintersterfte als een normaal startcijfer’, aldus Danneels. ‘Met een gemiddelde van 22,5 procent zitten we daar dus een heel stuk boven, maar het cijfer is niet extreem.’
Honeyvalley is zeker niet tevreden met het cijfer, maar imkers houden er elke winter rekening mee dat een deel van hun bijenvolken sterft. De afgelopen tien jaar ligt het sterftecijfer voor bijen in België al erg hoog. In 2024 lag het cijfer ongeveer even hoog, met een gemiddelde van 22,3 procent. In 2023 was dat 17 procent.
Danneels duidt twee grote mogelijke oorzaken aan voor de hoge wintersterfte. Vooral de varroamijt brengt veel schade toe aan de bijenvolken. De parasiet verzwakt de bijen, die daardoor erg kwetsbaar worden. Uit de enquête blijkt dat 45,3 procent van de imkers de mijt probeert te bestrijden door hun bijenkasten te bedruppelen met oxaalzuur.
De bijensterfte kan ook gelinkt worden aan de Aziatische hoornaars, een invasieve wespensoort die de afgelopen jaren steeds meer voorkomt in België. ‘We zijn niet zeker of de hoornaars echt de oorzaak zijn voor de wintersterfte’, verduidelijkt Danneels. ‘Het zou meer voor de hand liggen dat de hoornaars een groter probleem gaan vormen in het voorjaar.’
Bijna een op de tien imkers trof lege bijenkasten aan na een hoornaaraanval. Brussel, de regio met de kleinste bijenpopulatie, kende ook de hoogste bijensterfte, met maar liefst 44 procent sterfte. De grote bijenpopulatie in Vlaams-Brabant kromp afgelopen winter met slechts 7,9 procent.