Beweging.net heeft kritiek op maatregel om 500 euro onbelast bij te verdienen

© iStock

Beweging.net vreest dat het onbelast bijverdienen tot 500 euro per maand ‘de zondvloed van het nettowerk’ met zich mee zal brengen.

Zo is de organisatie, de opvolger van het ACW, beducht voor de gevolgen op de lange termijn. ‘Want dan vrezen we dat de rekening bijlange niet zal kloppen.’

In een opiniestuk, dat woensdag op de website verschijnt, gaat Sandra Rosvelds, hoofd van de studiedienst, in op de maatregel die bepaalt dat werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden vanaf 2018 tot 500 euro onbelast per maand kunnen bijverdienen voor occasionele dienstverlening aan particulieren. Op korte termijn lijkt de maatregel heel fijn, luidt de teneur. De mirakeloplossing voor het vele zwart- en grijswerk, iedere maand 500 euro netto op de rekening …

‘Maar we vrezen dat het al snel een aantal dynamieken op gang kan brengen met eerder ongewenste effecten tot gevolg.’ Wie via het nieuwe systeem bijverdient, bouwt bijvoorbeeld geen pensioenrechten op, klinkt het. En wie overstapt naar een 4/5e-baan, aangevuld met het bijverdienen, zal later een kleiner pensioen hebben.

Wie overstapt naar een 4/5e-baan, aangevuld met het bijverdienen, zal later een kleiner pensioen hebben.

Of de overheid en de sociale zekerheid zullen de rekening betalen als mensen massaal overschakelen naar een 4/5e. ‘De vraag is ook hoe lang dit een initiatief zal blijven ‘van burger tot burger’. Binnen de kortste keren zullen commerciële digitale platformen een deel van deze markt invullen en hun winstmarge nemen’, vervolgt Rosvelds.

En wat als ‘gebruikers niet langer een beroep willen doen op erkende diensten met gekwalificeerd personeel’? Of nettowerk riskeert het beter sociaal statuut dat velen kregen dankzij bijvoorbeeld de dienstencheques ‘opnieuw onderuit te halen’.

‘De vraag is of de regering deze potentieel negatieve impact voldoende heeft ingeschat. Een goede monitoring dringt zicht op. Al valt nu al te vrezen voor de negatieve gevolgen op lange termijn, want dan vrezen we dat de rekening bijlange niet zal kloppen. En dan is deze ‘leuke’ maatregel natuurlijk iets minder sympathiek.’

Partner Content