Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Op de luchthavens van Zaventem, Charleroi, Luik en Oostende staan private bewakingsfirma's in voor het scannen van handbagage en passagiers op verboden voorwerpen. Toch laat de federale overheid na om het personeel van die bedrijven te controleren. "In Charleroi, Luik en Oostende was er sinds 2010 geen enkele doorlichting geweest, op Zaventem was er de voorbije acht jaar één", zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon in de kranten. Hij vraagt zich af wat er zou gebeuren als iemand met slechte bedoelingen zo'n firma infiltreert.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon erkent dat het beter moet, maar wil niet dramatiseren. "Elk bedrijf en elke bewakingsagent moeten een erkenning krijgen vooraleer aan de slag te gaan. De screening gebeurt wel degelijk grondig". De minister gaat wel extra middelen vrijmaken voor -onaangekondigde- controles.

(Belga/RR)

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.Op de luchthavens van Zaventem, Charleroi, Luik en Oostende staan private bewakingsfirma's in voor het scannen van handbagage en passagiers op verboden voorwerpen. Toch laat de federale overheid na om het personeel van die bedrijven te controleren. "In Charleroi, Luik en Oostende was er sinds 2010 geen enkele doorlichting geweest, op Zaventem was er de voorbije acht jaar één", zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon in de kranten. Hij vraagt zich af wat er zou gebeuren als iemand met slechte bedoelingen zo'n firma infiltreert. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon erkent dat het beter moet, maar wil niet dramatiseren. "Elk bedrijf en elke bewakingsagent moeten een erkenning krijgen vooraleer aan de slag te gaan. De screening gebeurt wel degelijk grondig". De minister gaat wel extra middelen vrijmaken voor -onaangekondigde- controles. (Belga/RR)