'De ambitie is om snel te landen', aldus minister Joke Schauvliege (CD&V). 'Ik hoop dat dat lukt, anders staat u morgen met de broek op de enkels op de Vlaamse Klimaattop', antwoordde Ingrid Pira (Groen).

De Vlaamse regering slaagde er vorige week niet in een akkoord te bereiken over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), zeg maar het toekomstig ruimtelijk beleid op Vlaams niveau. Ook de kern van de Vlaamse regering bereikte vanochten geen sluitend akkoord. Over de grote lijnen zijn regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld het nochtans wel eens. Zo is er een akkoord over een betonstop vanaf 2040 waarbij er vanaf dan geen bijkomende ruimte meer mag worden bebouwd. Vanaf 2025 wordt de inname van open ruimte beperkt tot drie hectare per dag. Nu licht dat op 5 tot 6 hectare per dag.

Vannacht akkoord?

'We zitten in de laatste rechte lijn en het is onze ambitie om snel te landen', zei Schauvliege in het parlement. De regering buigt zich woensdagavond opnieuw over het dossier. Dat er nog geen akkoord op tafel ligt, zou te maken hebben met het feit dat CD&V het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD) heeft gekoppeld aan de goedkeuring van het BRV. Het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen heeft te maken met de impact van de beperking van de stikstofuitstoot op honderden landbouwbedrijven.

Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering woensdagavond een akkoord zal bereiken en dat in de aanloop naar of in de marge van de Vlaamse Klimaattop uit de doeken zal doen.

(Belga/SK)

'De ambitie is om snel te landen', aldus minister Joke Schauvliege (CD&V). 'Ik hoop dat dat lukt, anders staat u morgen met de broek op de enkels op de Vlaamse Klimaattop', antwoordde Ingrid Pira (Groen).De Vlaamse regering slaagde er vorige week niet in een akkoord te bereiken over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), zeg maar het toekomstig ruimtelijk beleid op Vlaams niveau. Ook de kern van de Vlaamse regering bereikte vanochten geen sluitend akkoord. Over de grote lijnen zijn regeringspartijen N-VA, CD&V en Open Vld het nochtans wel eens. Zo is er een akkoord over een betonstop vanaf 2040 waarbij er vanaf dan geen bijkomende ruimte meer mag worden bebouwd. Vanaf 2025 wordt de inname van open ruimte beperkt tot drie hectare per dag. Nu licht dat op 5 tot 6 hectare per dag. 'We zitten in de laatste rechte lijn en het is onze ambitie om snel te landen', zei Schauvliege in het parlement. De regering buigt zich woensdagavond opnieuw over het dossier. Dat er nog geen akkoord op tafel ligt, zou te maken hebben met het feit dat CD&V het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD) heeft gekoppeld aan de goedkeuring van het BRV. Het dossier van de instandhoudingsdoelstellingen heeft te maken met de impact van de beperking van de stikstofuitstoot op honderden landbouwbedrijven.Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering woensdagavond een akkoord zal bereiken en dat in de aanloop naar of in de marge van de Vlaamse Klimaattop uit de doeken zal doen.(Belga/SK)