Betere bescherming sekswerkers goedgekeurd in Kamercommissie

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft woensdag het wetsontwerp van ministers Pierre-Yves Dermagne en Frank Vandenbroucke goedgekeurd dat een betere bescherming van sekswerkers beoogt. Enkel Gaby Colebunders van PVDA onthield zich.

Officieel is sekswerk in België niet verboden, maar iemand op grond van een arbeidsovereenkomst in dienst nemen om seksuele diensten te verlenen, is dat wel. Om dat verbod te omzeilen, worden sekswerkers nu vaak aangenomen onder arbeidscontracten voor andere activiteiten, zoals horeca of het geven van massages.

In theorie moet zo’n arbeidsovereenkomst sekswerkers beschermen, maar als het tot een rechtszaak komt, worden de overeenkomsten in de overgrote meerderheid van de gevallen als nietig beschouwd. Dat heeft tot gevolg dat de arbeidsovereenkomst officieel nooit heeft bestaan, en dat de werknemer in kwestie dus geen enkel recht kan inroepen.

De federale regering wil daar nu een mouw aan passen, door een niet-inroepbaarheid van de nietigheid van zo’n arbeidsovereenkomsten in te voeren.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kondigde eerder al aan dat hij sekswerk uit het strafwetboek wil halen.

Partner Content