Beperking inschakelingsuitkering helpt werkloosheid Brussel dalen

© BELGA

De werkloosheid in het Brussels Gewest blijft dalen. De beperking van de inschakelingsuitkering heeft die daling wat versterkt, maar slechts in beperkte mate bij jongeren. Dat blijkt uit cijfers die de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris voorstelde.

Eind maart waren er in Brussel net geen 106.000 niet-werkende werkzoekenden, een daling van 4,6 procent op jaarbasis. De werkloosheid bedraagt nu exact 20 procent, tegenover 20,7 procent een jaar eerder. De jongerenwerkloosheid daalde op jaarbasis met 12 procent.

Artificiële daling

De daling van de werkloosheid is voor een deel “artificieel”. De door de federale regering besliste beperking van de inschakelingsuitkering tot maximaal drie jaar werd begin dit jaar van kracht en zorgde ervoor dat 3.319 Brusselse werkzoekenden werden uitgesloten. De meerderheid van de uitgeslotenen is dertiger, meer dan acht op de tien van hen is laaggeschoold. Twee op de drie uitgeslotenen is vrouw. Bijna de helft van de geschrapten komt uit de “arme sikkel” bestaande uit Schaarbeek, Molenbeek en Brussel-stad.

Waar komen die uitgeslotenen terecht? Een eerste groep van ongeveer 900 mensen kwam bij het OCMW terecht. Een even grote groep is uitgeschreven om diverse redenen: ze vonden een job, zijn terug gaan studeren of zijn ziek en vallen onder de mutualiteiten. Van een groep van zowat 1.500 uitgeslotenen is er geen spoor. Zij zijn uitgesloten en automatisch uitgeschreven bij Actiris en antwoordden nog niet op de oproep om zich terug in te schrijven.

Jongerenwerkloosheid

De beperking van de inschakelingsuitkering heeft wel minder invloed op de jongerenwerkloosheid. Nauwelijks 7,3 procent van de uitgeslotenen is jonger dan 25 jaar. De jongerenwerkloosheid bedraagt nu 26,9 procent. Een jaar geleden was dat nog 30,6 procent, twee jaar geleden nog 32,2 procent.

Brussels minister van Werk Didier Gosuin (FDF) vindt dat de federale regering zoals beloofd de meerkost voor de OCMW’s van de uitsluitingsmaatregel op zich moet nemen. Hij vindt dat de federale regering ook de indirecte kosten voor de OCMW’s moet betalen. Gosuin herhaalde zijn bedenkingen bij de maatregel: “Geen echte bezuiniging, maar een overdracht van lasten, een doelgroep die niet of amper wordt getroffen en een kunstmatige daling van de werkloosheid”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content