'We kiezen nu voor stabiliteit, maar wel met een duidelijk perspectief', aldus minister Weyts. 'In plaats van kleine versoepelingen op de korte termijn, die misschien snel weer ingetrokken moeten worden, kiezen we om de inspanningen langer aan te houden, zodat we erna ingrijpender kunnen versoepelen.'

Afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs is in het Vlaamse hoger onderwijs al een tijdje de norm en dat blijft nog even het geval. Wel kunnen sinds 30 november enkele essentiële zaken fysiek georganiseerd worden als het echt noodzakelijk is of voor de meest kwetsbare studenten.

Zo kunnen er essentiële practica, stille studieplekken en campusmomenten georganiseerd worden voor studenten die daar echt nood aan hebben. Daarvoor mag echter maximaal 10 procent van de campuscapaciteit benut worden. Bovendien kunnen de universiteiten en hogescholen nog altijd strenger zijn.

Minister Weyts en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs hebben nu in overleg met de virologen beslist de maatregelen tot eind februari aan te houden. Dan vindt een nieuwe evaluatie plaats. Nu worden eerst de examens georganiseerd in veilige omstandigheden. Het tweede semester zal vervolgens opgestart worden in code rood. Ten vroegste vanaf maart kan er teruggeschakeld worden naar code oranje.

'Veel studenten en docenten hoopten op een snellere versoepeling, maar we willen geen jojo', zegt Weyts. 'Als we te snel versoepelen, dan moeten we die versoepelingen waarschijnlijk snel weer terugschroeven. Het is beter om nog wat langer op de tanden te bijten, zodat we dan daarna duurzaam kunnen versoepelen. De situatie is op dit moment nog altijd precair.'

Franstalig onderwijs

Ook in het Franstalig hoger onderwijs moeten op korte termijn geen aanpassingen aan de coronamaatregelen worden verwacht. Volgens bevoegd minister Valérie Glatigny (MR) kunnen die er ten vroegste in januari komen. 'De situatie wordt opnieuw geëvalueerd na de examens (van januari)', zo werd dinsdag vernomen op haar kabinet.

'Indien er aanpassingen komen, dan zullen die moeten gebaseerd zijn op een verbetering van de gezondheidstoestand', luidt het. Dat betekent dat de lessen ook daar vanop afstand moeten worden gevolgd, op enkele uitzonderingen na, zoals practica en in laboratoria.

'We kiezen nu voor stabiliteit, maar wel met een duidelijk perspectief', aldus minister Weyts. 'In plaats van kleine versoepelingen op de korte termijn, die misschien snel weer ingetrokken moeten worden, kiezen we om de inspanningen langer aan te houden, zodat we erna ingrijpender kunnen versoepelen.'Afstandsonderwijs is in het Vlaamse hoger onderwijs al een tijdje de norm en dat blijft nog even het geval. Wel kunnen sinds 30 november enkele essentiële zaken fysiek georganiseerd worden als het echt noodzakelijk is of voor de meest kwetsbare studenten. Zo kunnen er essentiële practica, stille studieplekken en campusmomenten georganiseerd worden voor studenten die daar echt nood aan hebben. Daarvoor mag echter maximaal 10 procent van de campuscapaciteit benut worden. Bovendien kunnen de universiteiten en hogescholen nog altijd strenger zijn. Minister Weyts en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs hebben nu in overleg met de virologen beslist de maatregelen tot eind februari aan te houden. Dan vindt een nieuwe evaluatie plaats. Nu worden eerst de examens georganiseerd in veilige omstandigheden. Het tweede semester zal vervolgens opgestart worden in code rood. Ten vroegste vanaf maart kan er teruggeschakeld worden naar code oranje. 'Veel studenten en docenten hoopten op een snellere versoepeling, maar we willen geen jojo', zegt Weyts. 'Als we te snel versoepelen, dan moeten we die versoepelingen waarschijnlijk snel weer terugschroeven. Het is beter om nog wat langer op de tanden te bijten, zodat we dan daarna duurzaam kunnen versoepelen. De situatie is op dit moment nog altijd precair.'Ook in het Franstalig hoger onderwijs moeten op korte termijn geen aanpassingen aan de coronamaatregelen worden verwacht. Volgens bevoegd minister Valérie Glatigny (MR) kunnen die er ten vroegste in januari komen. 'De situatie wordt opnieuw geëvalueerd na de examens (van januari)', zo werd dinsdag vernomen op haar kabinet.'Indien er aanpassingen komen, dan zullen die moeten gebaseerd zijn op een verbetering van de gezondheidstoestand', luidt het. Dat betekent dat de lessen ook daar vanop afstand moeten worden gevolgd, op enkele uitzonderingen na, zoals practica en in laboratoria.