'Ik heb er mij altijd voor behoed om mijn hand te overspelen', zegt Ben Weyts in een interview met Knack op de vraag of hij wel de geschikte man is om Bart De Wever op te volgen als voorzitter van de N-VA. 'Ik ben geen onbelangrijke pion in het raderwerk van de partij. Ik probeer te doen wat ik moet doen, en ik doe dat graag. En ik heb nog nooit ergens voor gesolliciteerd. De nieuwe voorzitter verkiezen we pas in november volgend jaar.'

Jan Jambon, de andere kandidaat die altijd wordt genoemd, is veel stressbestendiger dan u.

Ben Weyts: Zeker. Jan is een rots. Ik ben meer een dossierman. Ik focus te sterk op alle details van een dossier. Ik moet een dossier volledig in de vingers hebben voor ik ermee naar buiten kan komen.

Terwijl een voorzitter uit de losse pols over elk dossier moet kunnen meepraten.

Ben Weyts: Dat is zo. Er zijn zelfs politici die hun dossiers amper kennen en toch op de grote lijnen kunnen communiceren. Dat moet ik nog leren. Het is iets dat je moet durven. Loskomen van het dossier.

Jambon is ook rustiger, u komt soms nogal zenuwachtig over.

Ben Weyts: Ik ben nogal gepassioneerd, ja. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen.

Ik vind het knap dat u dat allemaal toegeeft.

Ben Weyts: Ik schaam mij niet voor mijn wezen. Ik geloof dat iemands grootste tekortkoming is, dat hij zijn eigen tekortkomingen niet ziet. (buigt zich naar de recorder en roept) Maar gelieve in mei 2014 toch voor mij te stemmen! (lacht) U gaat er nu trouwens vanuit dat Jambon of ik de nieuwe voorzitter worden. Terwijl we net zo goed nog iemand nieuw kunnen lanceren. We gaan vijf jaar zonder verkiezingen tegemoet, dus een nieuw kopstuk zou alle tijd hebben om te groeien.

Joël De Ceulaer

Het volledig interview leest u deze week in Knack. Neem een supervoordelig abonnement op Knack.

'Ik heb er mij altijd voor behoed om mijn hand te overspelen', zegt Ben Weyts in een interview met Knack op de vraag of hij wel de geschikte man is om Bart De Wever op te volgen als voorzitter van de N-VA. 'Ik ben geen onbelangrijke pion in het raderwerk van de partij. Ik probeer te doen wat ik moet doen, en ik doe dat graag. En ik heb nog nooit ergens voor gesolliciteerd. De nieuwe voorzitter verkiezen we pas in november volgend jaar.'Ben Weyts: Zeker. Jan is een rots. Ik ben meer een dossierman. Ik focus te sterk op alle details van een dossier. Ik moet een dossier volledig in de vingers hebben voor ik ermee naar buiten kan komen.Ben Weyts: Dat is zo. Er zijn zelfs politici die hun dossiers amper kennen en toch op de grote lijnen kunnen communiceren. Dat moet ik nog leren. Het is iets dat je moet durven. Loskomen van het dossier.Ben Weyts: Ik ben nogal gepassioneerd, ja. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Ben Weyts: Ik schaam mij niet voor mijn wezen. Ik geloof dat iemands grootste tekortkoming is, dat hij zijn eigen tekortkomingen niet ziet. (buigt zich naar de recorder en roept) Maar gelieve in mei 2014 toch voor mij te stemmen! (lacht) U gaat er nu trouwens vanuit dat Jambon of ik de nieuwe voorzitter worden. Terwijl we net zo goed nog iemand nieuw kunnen lanceren. We gaan vijf jaar zonder verkiezingen tegemoet, dus een nieuw kopstuk zou alle tijd hebben om te groeien.Joël De Ceulaer