Gele nummerplaten met zwarte letters zijn het best leesbaar voor flitspalen. Dat blijkt uit een politierapport dat La Dernère Heure kon inkijken. Het onderzoek dateert van voor de invoering van de nieuwe Belgische nummerplaat. Toch koos de regering bewust niet voor de geelzwarte nummerplaten. De nieuwe Belgische nummerplaten werden wit met rode letters, de slechtst leesbare combinatie voor flitspalen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat flitscamera's 's nachts nummerplaten niet correct lezen. Ze werken alleen naar behoren als ze naast een openbare verlichting staan. De politie voerde testen uit tussen 10 en 21 januari 2010 met twee soorten flitscamera's die in België het meest gebruikt worden. De
politie gebruikte meerdere voertuigen met dezelfde nummerplaat om de camera's te testen.

Alleen de camera's die bij een verlichtingspaal stonden, en dus
zichtbaar zijn voor de bestuurders, flitsen 's nachts correct.
Flitscamera's die boven een brug staan, werken dan weer altijd efficiënt. (Belga/EE)

Gele nummerplaten met zwarte letters zijn het best leesbaar voor flitspalen. Dat blijkt uit een politierapport dat La Dernère Heure kon inkijken. Het onderzoek dateert van voor de invoering van de nieuwe Belgische nummerplaat. Toch koos de regering bewust niet voor de geelzwarte nummerplaten. De nieuwe Belgische nummerplaten werden wit met rode letters, de slechtst leesbare combinatie voor flitspalen. Uit het onderzoek blijkt ook dat flitscamera's 's nachts nummerplaten niet correct lezen. Ze werken alleen naar behoren als ze naast een openbare verlichting staan. De politie voerde testen uit tussen 10 en 21 januari 2010 met twee soorten flitscamera's die in België het meest gebruikt worden. De politie gebruikte meerdere voertuigen met dezelfde nummerplaat om de camera's te testen. Alleen de camera's die bij een verlichtingspaal stonden, en dus zichtbaar zijn voor de bestuurders, flitsen 's nachts correct. Flitscamera's die boven een brug staan, werken dan weer altijd efficiënt. (Belga/EE)