Verschillende organisaties, leidende figuren en burgers uit de moslimgemeenschap hebben zich verenigd om stelling in te nemen "tegen radicalisering en voor burgerschap". Hun gemeenschappelijke doel is een "islam te bevorderen die harmonieus de samenleving in haar geheel voedt" en hiermee "actief bijdraagt aan de sociale cohesie". Sinds donderdag 22 januari hebben al een honderdtal ondertekenaars hun naam gezet onder de tekst. Dat bericht Le Soir.

Langetermijnvisie op islam

Het initiatief komt van moslimorganisatie "EmBem" (Empowering Belgian Muslims). De organisatie zegt een ruimte voor discussie te bieden, zonder het leiderschap op te eisen. "We hebben sommige dingen niet willen zien, jarenlang geen verantwoordelijkheid opgenomen. Op dit moment kunnen we niet langer onderling de confrontatie blijven aangaan, we moeten onze verschillen overstijgen. Het is een kwestie van overleven, zowel voor onze gemeenschappen als voor onze samenleving", zei Michaël Privot, vicevoorzitter van EmBem.

De ondertekenaars van de verklaring zeggen samen te willen werken rond een aantal hoofdpunten. Het gaat onder meer om het "ontwikkelen van een gezamenlijke langetermijnvisie op de islam, die het de moslims mogelijk maakt om hun geloof op vredige wijze in België te kunnen beleven, op goede voet met al hun medeburgers". (Belga/WB)

Verschillende organisaties, leidende figuren en burgers uit de moslimgemeenschap hebben zich verenigd om stelling in te nemen "tegen radicalisering en voor burgerschap". Hun gemeenschappelijke doel is een "islam te bevorderen die harmonieus de samenleving in haar geheel voedt" en hiermee "actief bijdraagt aan de sociale cohesie". Sinds donderdag 22 januari hebben al een honderdtal ondertekenaars hun naam gezet onder de tekst. Dat bericht Le Soir.Het initiatief komt van moslimorganisatie "EmBem" (Empowering Belgian Muslims). De organisatie zegt een ruimte voor discussie te bieden, zonder het leiderschap op te eisen. "We hebben sommige dingen niet willen zien, jarenlang geen verantwoordelijkheid opgenomen. Op dit moment kunnen we niet langer onderling de confrontatie blijven aangaan, we moeten onze verschillen overstijgen. Het is een kwestie van overleven, zowel voor onze gemeenschappen als voor onze samenleving", zei Michaël Privot, vicevoorzitter van EmBem. De ondertekenaars van de verklaring zeggen samen te willen werken rond een aantal hoofdpunten. Het gaat onder meer om het "ontwikkelen van een gezamenlijke langetermijnvisie op de islam, die het de moslims mogelijk maakt om hun geloof op vredige wijze in België te kunnen beleven, op goede voet met al hun medeburgers". (Belga/WB)