Twee jongeren van 16 uit Vilvoorde en Schaarbeek zijn tijdens de paasvakantie op 4 april via Brussels Airport naar Syrië getrokken. De twee jongeren zaten allebei op het atheneum Fernand Blum in Schaarbeek. Dat zegt Michel De Herde (FDF), schepen van Onderwijs in Schaarbeek.


"Maandag heeft de prefect van het atheneum ons gemeld dat twee leerlingen uit het vierde jaar secundair vertrokken zouden zijn naar Syrië. De prefect werd daarover geïnformeerd door de twee betrokken families. Die families wensen anoniem te blijven", aldus schepen De Herde. Eén van de twee jongeren woont in Vilvoorde, de andere in Schaarbeek. Volgens de prefect van het atheneum gaat het om "voorbeeldige jongeren" en was er niets aan te merken op hun gedrag op school.

Oudere broer

Volgens schepen De Herde zou het kunnen dat een oudere broer van één van beide jongeren hen heeft overtuigd om naar Syrië te trekken. De oudere broer zou zelf al een tijd in Syrië zijn. Mogelijk heeft hij zijn jongere broer overtuigd om ook te komen. De jongere broer zou dan samen met een vriend uit de klas de stap hebben gezet.

'Vragen bij douane-en veiligheidsdiensten'

"We stellen ons ook vragen bij de werking van de douane- en veiligheidsdiensten op de luchthaven en bij de nalatigheid van de luchtvaartmaatschappij. Zij hebben twee minderjarigen aan boord gelaten van een vlucht naar het Midden-Oosten zonder dat de jongeren toestemming hadden van hun ouders", aldus De Herde. (Belga/SD)

Twee jongeren van 16 uit Vilvoorde en Schaarbeek zijn tijdens de paasvakantie op 4 april via Brussels Airport naar Syrië getrokken. De twee jongeren zaten allebei op het atheneum Fernand Blum in Schaarbeek. Dat zegt Michel De Herde (FDF), schepen van Onderwijs in Schaarbeek. "Maandag heeft de prefect van het atheneum ons gemeld dat twee leerlingen uit het vierde jaar secundair vertrokken zouden zijn naar Syrië. De prefect werd daarover geïnformeerd door de twee betrokken families. Die families wensen anoniem te blijven", aldus schepen De Herde. Eén van de twee jongeren woont in Vilvoorde, de andere in Schaarbeek. Volgens de prefect van het atheneum gaat het om "voorbeeldige jongeren" en was er niets aan te merken op hun gedrag op school. Oudere broerVolgens schepen De Herde zou het kunnen dat een oudere broer van één van beide jongeren hen heeft overtuigd om naar Syrië te trekken. De oudere broer zou zelf al een tijd in Syrië zijn. Mogelijk heeft hij zijn jongere broer overtuigd om ook te komen. De jongere broer zou dan samen met een vriend uit de klas de stap hebben gezet. 'Vragen bij douane-en veiligheidsdiensten'"We stellen ons ook vragen bij de werking van de douane- en veiligheidsdiensten op de luchthaven en bij de nalatigheid van de luchtvaartmaatschappij. Zij hebben twee minderjarigen aan boord gelaten van een vlucht naar het Midden-Oosten zonder dat de jongeren toestemming hadden van hun ouders", aldus De Herde. (Belga/SD)